Monday, December 12, 2011

က်ယ္ျပန္႔လာေသာ ေမြးငါးေစ်းကြက္ သုိ႔မဟုတ္ သဘာ၀ငါးရုိင္းတုိ႔၏ နိဂံုး

က်ယ္ျပန္႔လာေသာ ေမြးငါးေစ်းကြက္ သုိ႔မဟုတ္ သဘာ၀ငါးရုိင္းတုိ႔၏ နိဂံုး  
အေရွ႕ေတာင္အာရွ ဇာတိျဖစ္ေသာ အစာမ်ဳိးစံုစားသည့္ အေလးခ်ိန္ ၁၅ဝ ဂရမ္ခန္႕ရွိ ေထာင္ေပါင္းမ်ားစြာေသာ ဘာရမြန္ဒီ Barramundi-Lates Calcarifer ေက်ာက္ငါးမ်ားသည္ ကေလးေရကူးကန္ ခပ္ႀကီးႀကီး အရြယ္၊ အခ်င္း ၁၁ မီတာရွိ ေမြးကန္ထဲတြင္ ကူးခတ္ေန ၾကသည္။ ငါးတို႕သည္ အစာစားလိုက္၊ အစာေကြၽးစင္ အနီးတြင္နားေနလိုက္ျဖင့္ ငါးစက္႐ုံလုပ္သားတို႕၏မ်က္စိ ေအာက္တြင္ပင္ ဝၿဖိဳးလာၾကသည္။ ရက္သတၱပတ္ ၾကာေသာ္ ဘာရမြန္ဒီတို႕ကို ပို၍ႀကီးေသာ၊ ပို၍ေမွာင္ ေသာ၊ ပို၍ေစာက္နက္ေသာ ေမြးကန္သစ္ဆီသို႕ ေရေလွ်ာ လမ္းျဖင့္ ေျပာင္းေရႊ႕ေပးလိုက္သည္။ ထုတ္လုပ္မႈလမ္း ေၾကာင္းအဆင့္ဆင့္ကို ျဖတ္သန္းၿပီးေနာက္ တစ္ကီလို ဂရမ္ခန္႕ရွိေသာ အခါတြင္မူ၊ ငါးတုိ႕သည္ ပင္လယ္ငါး စားေသာက္ဆိုင္တို႕၏ အျဖဴေရာင္ခင္းထားသည့္ စား ေသာက္စားပြဲေပၚသို႕ ေက်ာက္ငါးဟင္းတစ္ပြဲအျဖစ္ ေရာက္ရွိလာရေတာ့သည္။ ဘာရမြန္ဒီတို႕သည္ ဥမွေပါက္သည့္ ဝ.၂ မီလီမီတာ အရြယ္မွ ေရာင္းခ်သည္အထိ၊ ျမစ္ေခ်ာင္းမ်ားကို မျမင္ ဖူး၊ မထိေတြ႕ဖူး၊ အစာမရွာဖူး၊ ငါးဖမ္းပိုက္တြင္ မၿငိဖူးၾကေပ။ ၾသစထရာလစ္ ငါးထုတ္လုပ္ေရး Australis Aquaculture ၏စီအီးအို Josh Goldman က ''ကြၽန္ေတာ္တို႕က ပင္လယ္ေတြ၊ သဘာဝပတ္ဝန္းက်င္ ေတြကို ဘာမွမထိခိုက္ေစဘဲ အရည္အေသြးျမင့္တဲ့ ငါးေတြထုတ္လုပ္ေနတာပါ''ဟုေျပာေနသည္။ သူသည္ ဘာရမြန္ဒီတို႕ကို ဖမ္းဆီးေနျခင္းမဟုတ္ပါ။ ထုတ္လုပ္ ေနျခင္းျဖစ္သည္။ ဤသို႕ေသာ ငါးထုတ္လုပ္ေရးလုပ္ ငန္းမ်ားသည္ ငါးမ်ား၏အနာဂတ္အတြက္ ေနာက္ဆံုး အခြင့္အေရးလည္း ျဖစ္ေနႏုိင္ေပသည္။ လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္တစ္ေသာင္းခန္႕၊ လူသားတို႕ ေျမလႊာကိုစတင္ထြန္ယက္ခဲ့သည့္အခ်ိန္မွစ၍ လူသား သည္ ေတာင္သူလယ္သမားတို႕ ထြန္ယက္စိုက္ပ်ဳိးေပး ေသာ အစားအစာမ်ားကိုသာ စားသံုး လာခဲ့ၾကသည္။ ကြၽန္ေတာ္တို႕သည္ ဂ်ဳံေျပာင္း စေသာ ေကာက္ႏွံမ်ား၊ ဘူး၊ ဖ႐ံု၊ ေဂၚဖီ၊ မုန္လာ စေသာ ဟင္း သီးဟင္းရြက္မ်ား၊ သရက္၊ လိေမၼာ္ စေသာ သစ္သီးမ်ားကို စိုက္ပ်ဳိးစား သံုးခဲ့ၾကသည္။ ၾကက္၊ ဝက္၊ သိုး၊ ဆိတ္တို႕ကို ေမြးျမဴစားသံုးခဲ့ၾက သည္။ သို႕ေသာ္ ငါးကိုမူ ျမစ္ေခ်ာင္း အင္းအိုင္ သမုဒၵရာတို႕တြင္ စြမ္းရည္ သတၱိျဖင့္ ရွာေဖြဖမ္းဆီးၾကရသည္။ ငါးသည္ ေမြးျမဴတိရစၧာန္ မဟုတ္ခဲ့။ သဘာဝအ႐ိုင္းသတၱဝါသာ ျဖစ္ေပ သည္။ ပင္လယ္ျပင္တြင္ ငါးဖမ္းရ သည္မွာ သာေတာင့္သာယာ ရွိသလို၊ အႏၲရာယ္လည္းမ်ားလွသည္။ ၾကည္ ႏူးေပ်ာ္ရႊင္ရသလို စိုးရႊံ႕ထိတ္လန္႕ဖြယ္ လည္းျဖစ္ၾကရသည္။ ဒါသည္ပင္ ဘဝျဖစ္ေပသည္။ Four Fish စာအုပ္ ကိုေရးခဲ့သူ Paul Greenberg က ငါးဟာ ေနာက္ဆံုးအ႐ိုင္းစားစရာပဲ ဟုေျပာခဲ့သည္။ ယခု သင္စားေနေသာ ငါးသည္ သဘာဝအ႐ိုင္းငါးစစ္စစ္ ဟုတ္ပါရဲ႕လား။ ဤသို႕မွတ္ယူခဲ့ပါက ကြၽန္ေတာ္ တို႕၏ မွတ္ယူမိမႈသည္ ေနာက္က်ေန ေပၿပီ။ စင္စစ္မူ နက္႐ိႈင္းလွေသာ ပင္လယ္တြင္ပင္ ကန္႕သတ္ခ်က္က ရွိေနေပသည္။ ကမၻာ့ငါးသယံဇာတ သည္ ၃၂ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်သြားၿပီ။ တူနာ၊ မာလင္စေသာငါးႀကီးမ်ားမွာ မူ ၉ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေပ်ာက္ကြယ္ သြားၿပီဟု ကုလသမဂၢ အစီရင္ခံစာက ေဖာ္ျပထားသည္။ တစ္ခ်ိန္က ေပါ မ်ားလွေသာ အတၱလႏၲိတ္ေကာ့ဒ္ ငါးႀကီးမ်ားကုိ ေမ့ ေပ်ာက္ရေပေတာ့မည္။ ႏွစ္သက္ဖြယ္ေကာင္းလွေသာ ဆူးေတာင္ျပာတူနာ - Bluefin Funa တုိ႔သည္ မ်ဳိးသုဥ္း ေတာ့မည္ျဖစ္သည္။ မၾကာေသးမီက ထုတ္ျပန္ခဲ့ေသာ အျပည္ျပည္ဆုိင္ရာအစီအစဥ္ International Pro-gramme ၏ သမုဒၵရာမ်ား အေျခအေန အစီရင္ခံစာက ေျမကမၻာရွိ ငါးမ်ဳိးစိတ္မ်ား၏ အေျခအေနသည္ လူ႔ သမုိင္းတြင္ မႀကဳံစဖူးၿခိမ္းေျခာက္ခံရ၊ အႏၲရာယ္ျဖစ္ေန ရသည္ဟုေဖာ္ျပထားသည္။ အစီရင္ခံစာတစ္ခုက ကမၻာ တစ္ဝန္းငါးဖမ္းမႈသည္ ၁၉၉ဝ ခုႏွစ္မွစ၍ တန္သန္း ၈ဝ တြင္ တန္႔ေနပါသည္ဟုဆုိသည္။ တန္သန္း ၈ဝ သည္ ထာဝစဥ္တည္တံ့စြာ ငါးဖမ္းႏုိင္ေသာ ပမာဏ အမွန္ျဖစ္ပါသလား။ ကမၻာ၏ ငါးစားသုံးမႈသည္ ၁၉၆ဝ ခုႏွစ္တြင္ တစ္ဦး တစ္ႏွစ္ ၁ဝ ကီလုိဂရမ္မွ ယေန႔တြင္ ၁၇ ကီလုိဂရမ္အထိ တုိးမ်ားလာသည္။ လူလတ္တန္းစား ဦးေရတုိးမ်ားလာျခင္း၊ ငါးသည္ ႏွလုံးအတြက္သင့္ ေလ်ာ္ေကာင္းမြန္ေနျခင္းတုိ႔ေၾကာင့္ ငါးစားသုံးမႈသည္ ဆက္လက္တုိးပြားလာဦးမည္ျဖစ္သည္။ သုိ႔ေသာ္ ေရျပင္က်ယ္လွပါသည္ဆုိ ေသာ ပင္လယ္တြင္ ငါးက ဤမွ် မက်န္ေတာ့ပါ။ ကမၻာ့ ငါးဗဟုိဌာန World Fish Center မွ စတက္ဖင္ Stephen Hall က''ငါးအ႐ုိင္း လက္က်န္က ဒီေလာက္မရွိေတာ့ဘူး။ က်ဳပ္တုိ႔ တစ္ခုခုလုပ္ရေတာ့မယ္''ဟု ေျပာခဲ့သည္။ တစ္ခုခုလုပ္ေနၾကပါၿပီ။ငါးေတြေမြးျမဴေနပါၿပီ။ ငါးေတြ ထုတ္လုပ္ေနပါၿပီ။ ငါးေမြးျမဴျခင္း၏ သမုိင္းေၾကာင္း လူသားသည္ငါးစတင္မွ်ားခဲ့ သည့္အခ်ိန္ကစ၍ ငါးကို ေမြးခဲ့ၾက သည္။ ငါးေမြးျမဴျခင္းကို ဘီစီ ၆ဝဝဝ ခန္႔က ၾသစေၾတးလ်ႏုိင္ငံတြင္ ေဒသခံ တုိင္းရင္းသားမ်ားက စတင္ခဲ့ေၾကာင္း အေထာက္အထားမ်ားေတြ႕ရွိခဲ့ရသည္။ ေဒသခံတုိ႔သည္ မီးေတာင္လြင္ျပင္ စတုရန္းကီလုိမီတာ ၁ဝဝ ခန္႔တြင္ တူးေျမာင္းမ်ား၊ တမံမ်ားျပဳလုပ္ကာ ငါးရွဥ့္မ်ားကို ဖမ္းဆီးပိတ္ေလွာင္ ထားၿပီး ညအခ်ိန္တြင္ ျခင္းမ်ားျဖင့္ ဖမ္းယူကာ တစ္ႏွစ္တာလုံး စားသုံး ခဲ့ၾကသည္။ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံ၌ ငါးေမြးျမဴျခင္း ကို ဘီစီ ၂၅ဝဝ ခန္႔တြင္ စတင္ခဲ့ ၾကသည္။ တ႐ုတ္တုိ႔သည္ ျမစ္ေရ လွ်ံၿပီးျပန္အက်တြင္ ျဖစ္ေပၚလာသည့္ ေရအုိင္မ်ား၌ က်န္ရွိခဲ့ေသာ ငါးသား ေပါက္မ်ား၊ အဓိကအားျဖင့္ ငါးၾကင္း၊ ငါးသုိင္းမ်ားကို ပုိးေကာင္မ်ား၊ မစင္ မ်ားေကြၽးကာ ေမြးျမဴစားသုံးခဲ့ၾက သည္။ ဂ်ပန္တုိ႔သည္ ပင္လယ္ေရညႇိႏွင့္ ေက်ာက္ပြင့္တုိ႔ကုိ ဝါးလုံးတုိင္မ်ားျဖင့္ လည္းေကာင္း၊ ေနာက္ပုိင္းတြင္ ပုိက္ ကြန္မ်ား၊ ေယာက္ခြံမ်ားကို အသုံးျပဳ ၍လည္းေကာင္း ေမြးျမဴခဲ့ၾကသည္။ ပင္လယ္၊ ျမစ္၊ ေခ်ာင္းႏွင့္ေဝးေသာ အရပ္တုိ႔တြင္ ငါးသည္ ေစ်းႀကီးလွရာ အလယ္ေခတ္ ဥေရာပတြင္ ေရာမ သားတုိ႔သည္ ခရစ္ယာန္ဘုရား ေက်ာင္းမ်ား၌ ကန္မ်ားျဖင့္ငါးေမြး ျမဴခဲ့ၾကသည္။ ဟာဝုိင္အီကြၽန္း၊ အလက္ကုိကုိေဒသတြင္ လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္ ၁ဝဝဝ ခန္႔က ငါးေမြးကန္မ်ား ကုိ ေတြ႕ရွိခဲ့ရသည္။ ထုိကန္မ်ားကို ဒ႑ာရီထဲမွ လူပုကေလးမ်ားက တည္ေဆာက္ခဲ့ၾကသည္ဟုဆုိသည္။ ၁၈၅၉ ခုႏွစ္တြင္ နယူးေယာက္၊ အေနာက္ဘလြန္းဖီး -West Blo-mfield တြင္ -Stephen Ainsworth သည္ ေခ်ာင္းထဲမွာ ထေရာက္ငါး မ်ားကို စတင္ေမြးျမဴခဲ့သည္။ ၁၈၆၄ ခုႏွစ္တြင္ Seth Green သည္ နယူး ေယာက္ၿမဳိ႕၊ ကလီဒုိနီးယားစမ္း ေခ်ာင္းတြင္ စီးပြားျဖစ္ ငါးေမြးျမဴ ခဲ့သည္။ ၁၈၆၆ ခုႏွစ္တြင္ အေမရိ ကန္ျပည္ေထာင္စုႏွင့္ ကေနဒါတြင္ ငါးမ်ားကုိ စီးပြားျဖစ္ ေမြးျမဴခဲ့ၾက သည္။ ၁၈၈၉ ခုႏွစ္တြင္ ေဒလ္ဒို ကြၽန္းတြင္ ဖြင့္လွစ္ခဲ့ေသာ ငါးကန္ သည္ ထိုအခ်ိန္က ေခတ္အမီဆုံး ျဖစ္ သည္။ ၁၉ဝဝ ျပည့္ႏွစ္ခန္႔မွစ၍ ကယ္လီဖုိးနီးယားတြင္ ငါးမ်ားေမြး ျမဴခဲ့ၾကသည္။ လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္ ၅ဝ အတြင္း ငါးေမြးျမဴထုတ္လုပ္မႈသည္ ၁၉၅ဝ ခုႏွစ္တြင္ တန္တစ္သန္းသာရွိခဲ့ရာ မွ ၂ဝဝ၈ ခုႏွစ္တြင္ အျခား အစား အစာ ထုတ္လုပ္မႈအားလုံးကို ေက်ာ္တက္ ကာ တန္ ၄၇.၃ သန္းအထိိ တုိး မ်ားလာခဲ့သည္။ ယေန႔ကမၻာတြင္ စားသုံးေနၾကသည့္ ငါးမ်ား ၏ ထက္ ဝက္သည္ ေမြးျမဴထုတ္လုပ္ေရးမွ ရရွိ ေနျခင္းျဖစ္သည္။ ဤအခ်ဳိးအစား သည္ တုိးတက္လာဦးမည္ျဖစ္သည္။ ငါး ထုတ္လုပ္မႈမရွိပါက သမုဒၵရာ ငါးအရင္းအျမစ္အေပၚတြင္ ဖိအား သည္ပုိမုိမ်ားျပားလာမည္ျဖစ္သည္။ ''ဒီေန႔ဟာ ငါးထုတ္လုပ္သင့္တယ္။ မထုတ္လုပ္သင့္ဘူး ျငင္းေနရမယ့္ အခ်ိန္မဟုတ္ဘူး။ ဘယ္လုိထုတ္ လုပ္မလဲဆုိတာကိုသာ စဥ္းစားၾက ရမွာ''ဟု ပင္လယ္ငါး ေရြးခ်ယ္ ေရးအဖြဲ႕ - Seafood Choice Alliance မွ အႀကီးတန္းအႀကံေပး အရာရွိ Ned Daly က ေျပာသည္။ အထက္ပါေမးခြန္းကို ေျဖရန္မွာ မလြယ္လွပါ။ ယေန႔ ငါးထုတ္လုပ္ ေရး လ်င္ျမန္စြာ ဖြံ႕ၿဖိဳးလာေနမႈတြင္ သဘာဝပတ္ဝန္းက်င္က စိုက္ထုတ္ ေပးေနရေသာ အရင္းအျမစ္ အ႐ႈံး ပမာဏက မ်ားေနေသးရာ တံပုိး ထက္ လက္ခႀကီးျဖစ္ေပသည္။ ကေနဒါႏွင့္ ေျမာက္ဥေရာပ၏ ေဆာ္ လမြန္ငါးေမြးကန္တုိ႔မွ စြန္႔ထုတ္ေရ မ်ားတြင္ ပါဝင္သည့္ ေရာဂါပုိးမ်ား သည္ သဘာဝငါးမ်ားကို ကူးစက္ခဲ့ ရသည္။ အဖုိးတန္လွေသာ ျမစ္ဝ ကြၽန္းေပၚ သဘာဝ စားက်က္ေျမ မ်ားသည္ ထုိင္းႏုိင္ငံ၏ ငါးေမြးကန္ မ်ားေၾကာင့္ ကြယ္ေပ်ာက္ခဲ့ရသည္။ ယေန႔ ေမြးျမဴထုတ္လုပ္ေနေသာ ငါးတုိ႔၏အမ်ားစုသည္ အသားစား ငါးမ်ားျဖစ္သည္။ ေမြးငါး တစ္ကီလုိ ဂရမ္အသားတုိးလာေစရန္ သဘာဝ ငါးအသားႏွစ္ကီလုိဂရမ္ေကြၽးရသည္။ သဘာဝငါးမ်ားဘက္က အသားတင္ ဆုံး႐ႈံးမႈပင္ျဖစ္သည္။ သုိ႔ေသာ္ တ႐ုတ္လူမ်ဳိး ၁.၃ ဘီလီယံအား ဤ ေမြးျမဴေရးငါးမ်ားျဖင့္ ဆူရွီလုပ္၍ စား ရန္မသင့္ေတာ့ပါဟု မစည္း႐ုံးႏုိင္ ေသးသေရြ႕ ဤငါးထုတ္လုပ္မႈသည္ ဖြံ႕ၿဖဳိးေနဦးမည္သာျဖစ္သည္။ ငါး ထုတ္လုပ္မႈသည္ ပုိ၍ အက်ဳိးသက္ ေရာက္မႈရွိရန္ သဘာဝပတ္ဝန္းက်င္ ညစ္ညမ္းမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ရန္လုိပါသည္။ ဘာရမြန္ ဒီကဲ့သုိ႔ ပ႐ုိတိန္းၾ<ြကယ္ဝ ေသာ ငါးမ်ဳိးသည္ ေကာ့ဒ္ငါးမ်ားကုိ အစားထုိးလာႏုိင္က ပုိ၍အက်ဳိးရွိလာ ႏုိင္ပါသည္။ ပုိ၍ျမန္စြာ၊ ပုိ၍ႀကီးႏုိင္ ေသာ ငါးမ်ဳိးကို မ်ဳိးဗီဇနည္းပညာ ျဖင့္ရွာေဖြၾကရပါမည္။ လူဦးေရ ခုနစ္ ဘီလီယံရွိလာၿပီး ဆက္၍တုိးမ်ားေန ဦးမည့္ ကမၻာအတြက္ သဘာဝငါး ျဖင့္ ေကြၽးေမြးဖို႕ လုံးဝ မလုံေလာက္ ႏုိင္ေတာ့ပါ။ ကုန္းေပၚတြင္ ၾကက္ ဝက္တုိ႔ကုိ ထုတ္လုပ္သကဲ့သုိ႔ ငါးကုိ လည္း ထုတ္လုပ္ၾကရပါေတာ့မည္။ ေစ်းတြင္ သဘာဝငါးႏွင့္ ထုတ္ လုပ္ငါးတုိ႔ကို ေစ်းႏႈန္းျဖင့္သာ ခြဲ ျခားႏုိင္ပါသည္။ အရသာ မေကာင္း လွ၊ ႏွလုံးအတြက္အားထားရသည့္ Omega-3 ပါဝင္မႈနည္းေသာ္လည္း ထုတ္လုပ္ေရးငါးသည္ ေစ်းသက္သာ ပါသည္။ အေမရိကန္ျပည္သူတုိ႔အား ရက္ သတၱတစ္ပတ္အတြင္းငါး ၂၃ဝ ဂရမ္ သုိ႔မဟုတ္ ပုိ၍စားရန္ တုိက္တြန္း ထားသည္။ ဤပမာဏသည္ အေမရိ ကန္တုိ႔ယခုစားေနသည္ထက္ ႏွစ္ဆ ပုိသည္။ ကုိယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္မ်ားကို ၃၄ဝ ဂရမ္အထိ စားရန္တုိက္တြန္း ထားသည္။ အေမရိကန္တုိ႔သည္ ႏွစ္စဥ္ပင္လယ္ငါး တန္ခ်ိန္ ငါးသန္း မွ ေျခာက္သန္းစားသုံးေနၾကရာ ထက္ ဝက္သည္ ေမြးငါးမ်ားျဖစ္သည္။ ၁၉၆ဝ ခုႏွစ္မွ ယေန႔အထိ ကမၻာ့ ငါးစားသုံးမႈသည္ ၆ဝ ရာခုိင္ ႏႈန္းတုိးမ်ားလာခဲ့သည္။ ၂ဝ၅ဝ တြင္ ႏွစ္ဆထပ္တုိးလာမည္ဟု ကုလသမဂၢ ကခန္႔မွန္းထားသည္။ ဤခန္႔မွန္းခ်က္ အရ ငါးလုိအပ္မႈသည္ တုိးတက္လာ ဦးမည္ျဖစ္သည္။ က်န္းမာေရး လုိ အပ္ခ်က္အရလည္းေကာင္း အျခား အခ်က္မ်ားအရ ငါးလုိအပ္ခ်က္သည္ တုိးမ်ားလာမည္သာျဖစ္ရာ ဤလုိအပ္ ခ်က္ကို ထုတ္လုပ္ငါးမ်ားျဖင့္သာ ျဖည့္ဆည္းေပးႏုိင္မည္ျဖစ္သည္။ ကမၻာတြင္ ငါးအမ်ားဆုံးေမြးျမဴ ထုတ္ လုပ္ေနသည္မွာ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံျဖစ္ သည္။ တ႐ုတ္တုိ႔ ေမြးျမဴထုတ္လုပ္ ေသာ ငါးခူ၊ ပုစြန္၊ တီလားဗီးယား စသည္တုိ႔ကုိ လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္အနည္း ငယ္ကစ၍ ျပည္ပသုိ႔တင္ပုိ႔ေရာင္းခ် ႏုိင္ခဲ့ၾကသည္။ တ႐ုတ္တုိ႔သည္ ငါးမ်ားပုိမုိ ထုတ္လုပ္လာၾကသည္။ ထုတ္လုပ္မႈ တုိးတက္ေစရန္ ငါးကန္မ်ားကုိ ပုိ၍ လုံၿခဳံစြာပိတ္ၾက၊ ဆည္ၾကသည္။ ထို႕ေၾကာင့္ ကန္မ်ားတြင္ ငါးစြန္႔ပစ္ ပစၥည္းမ်ားပုိမ်ားလာသည္။ ေရာဂါ ပုိးေတြ ပုိမ်ားလာသည္။ ကမ္းစပ္ေရ ျပင္သည္ ပုိ၍ညစ္ညမ္းလာကာ ငါး မ်ားအတြက္ မရဏဇုန္ျဖစ္လာသည္။ တ႐ုတ္တုိ႔သည္ Malachite Green စေသာ ကာဆီႏုိဂ်င္ ပါဝင္မႈေၾကာင့္ အစုိးရက တားျမစ္ထားေသာ မႈိသတ္ ေဆးမ်ားကို သုံးစြဲလာၾကသည္။ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံ၏ အစားအစာ လုံ ၿခဳံေရးေဆာင္ရြက္မႈေႏွးေကြးျခင္းတြင္ ငါးေမြးျမဴေရးလည္းပါဝင္ေပသည္။ ပင္လယ္ဝရွိ စနစ္မက်ေသာ ေဆာ္လ မြန္ငါး ႏွစ္သိန္းေမြးသည့္ လုပ္ငန္း၏ စြန္႔ပစ္ပစၥည္းပမာဏသည္ လူ ၂ဝဝဝဝ ေနထုိင္သည့္ ၿမဳိ႕ငယ္တစ္ခု က စြန္႔ပစ္သည့္ အမႈိက္ပမာဏႏွင့္ ညီမွ်သည္။ ကုန္းေျမေပၚမွ စုိက္ပ်ဳိး ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းမ်ားသည္ သက္ တမ္းရွည္ၾကာခဲ့ၿပီျဖစ္ရာ ဖြံ႕ၿဖဳိးသင့္သ ေလာက္ဖြံ႕ၿဖဳိးခဲ့ၿပီျဖစ္သည္။ ငါးေမြး ျမဴထုတ္လုပ္ေရးကို ဖြံ႕ၿဖဳိးအက်ဳိး သက္ေရာက္ေစရန္ မ်ားစြာေဆာင္ ရြက္ၾကရဦးမည္ျဖစ္သည္။ ငါးေမြးျမဴထုတ္လုပ္ေရးသည္ သဘာဝပတ္ဝန္းက်င္အေပၚ ထိခိုက္ မႈနည္းၿပီး ပ႐ုိတိန္း တစ္ကီလုိဂရမ္ ရရွိေစရန္အတြက္ ကယ္လုိရီသုံးစြဲရ မႈသည္ အသားထုတ္လုပ္မႈထက္ နည္းသည္။ ငါးမ်ားသည္ေသြးေအး သတၱဝါျဖစ္ၿပီး ေရထဲတြင္ ေနထုိင္ ၾကသည္ျဖစ္ရာ ခႏၶာကုိယ္ ဇီဝကမၼ သေဘာ၊ လႈပ္ရွားမႈျဖစ္စဥ္ နိယာမတုိ႔ အရ ခႏၶာကုိယ္ ပူေႏြးေစရန္ အ႐ုိး တည္ေဆာက္ရန္အတြက္ စြမ္းအင္ သုံးစြဲရမႈနည္းသည္။ ဝက္မ်ား၊ ၾကက္ မ်ားေမြးခဲ့ၾကစဥ္က သဘာဝပတ္ဝန္း က်င္ကို အေရးထားဖို႕မစဥ္းစားမိခဲ့ ၾကေသာ္လည္း ယေန႔ေခတ္သည္ သဘာဝပတ္ဝန္းက်င္ႏွင့္ လူမႈေရးတုိ႔ ႏွင့္ပတ္သက္လွ်င္ အကဲဆတ္လြန္း လွသည္။ သဘာဝပတ္ဝန္းက်င္ သမားတုိ႔သည္ ငါးေမြးျမဴေရးကုိ လုပ္ ငန္းအစကပင္ သံသယျဖင့္ေစာင့္ၾကည့္ အကဲခတ္ခဲ့ၾကေပသည္။ ဘရန္းစ္ တကၠသုိလ္၏ ဇီဝ ေဗဒပညာရွင္- Thierry Chopin သည္ ငါးေမြးျမဴျခင္းကုိ သဘာဝျဖစ္စဥ္ႏွင့္ ပုံစံတူေစရန္အတြက္ ငါးတုိ႔၏ စြန္႔ပစ္ ပစၥည္းကို အသုံးခ်ရန္ ႀကံစည္ခဲ့ၾက သည္။ ခ်ဳိပင္သည္ ေပါင္းစည္းဘက္ စုံငါးေမြးျမဴေရး -Intergrated Muil-trophic Aquaculture - IMTA တြင္ ေဆာ္လမြန္ႏွင့္ ပုစြန္တုိ႔ကုိ ေကာင္ ေရ သင့္တင့္႐ုံမွ်သာ ထည့္ထားၿပီး ပင္လယ္ေရညႇိႏွင့္ ေယာက္သြား စေသာ အခြံမာေကာင္တု႔ိလည္းထည့္ ထားသည္။ ငါးပုစြန္တုိ႔၏ စြန္႔ပစ္ ပစၥည္းသည္ ေရေမွာ္တုိ႔အတြက္ၾသဇာ ဓာတ္ျဖစ္သည္။ ေရေမွာ္တုိ႔သည္ ငါး၊ ပုစြန္တုိ႔အတြက္ အစာျပန္ျဖစ္လာၾက သည္။ ေယာက္သြားစေသာ အခြံမာ ေကာင္တုိ႔သည္ ေရထုမညစ္ညမ္းေစ ရန္ထိန္းသိမ္းေပးသည္။ ''ငါးေမြး ကန္ရဲ႕ျဖစ္စဥ္ဟာ ေဂဟစနစ္နဲ႔တူ သြားၿပီဆုိရင္ ဒါဟာ မွန္ကန္တဲ့ ျဖစ္စဥ္ပါပဲ''ဟု ခ်ဳိပင္ကေျပာသည္။ ေဂဟစနစ္ႏွင့္ တူသြားသည့္ တုိင္ ျပႆနာမ်ားက ရွိေနဆဲျဖစ္ သည္။ ေမြးျမဴသူတုိ႔သည္ လူႀကဳိက္ မ်ားေသာ ေဆာ္လမြန္ငါးႏွင့္ Sea Bass ေခၚ ေက်ာက္ငါးႏြယ္ဝင္ ငါး မ်ဳိးမ်ားကို ေရြးခ်ယ္ေမြးၾကသည္။ သူတုိ႔သည္ အစာကြန္ရက္၏ ထိပ္ ပုိင္းသတၱဝါမ်ားျဖစ္သည္။ သူတုိ႔ကုိ ေမြးရသည္္မွာ အသားစားၾကဴးေသာ က်ား႐ုိင္းကုိေမြးရသလုိ ျဖစ္ေနသည္။ သစ္ရြက္သစ္ၫြန္႕ကို စားေသာငါး တုိ႔ကိုေမြးရန္မွာ ႀကီးထြားႏႈန္းက ေႏွး ေကြးလွသည္။ အစာကြန္ရက္၏ အေျခခံပုိင္းကို ပ်က္စီးေစပါက ငါး ေမြးျခင္းသည္ ထာဝစဥ္တည္တံ့ေစ ေသာ လုပ္ငန္းမျဖစ္ႏုိင္ေတာ့ေပ။ ေမြး ျမဴငါးမ်ားအား ဘာေကြၽးမည္ဆုိ သည္မွာ ငါးေမြးျမဴျခင္းအတြက္ အဓိကအခ်က္ပင္ျဖစ္သည္။ အစာ ကြန္ရက္၏ အေျခခံငါးမ်ားကို ေမြး ျမဴေရးအတြက္ သုံးစြဲပစ္ရန္ မျဖစ္ေပ။ ကမၻာ့ေမြးျမဴထုတ္လုပ္မႈမ်ား ၂ဝဝ၄ ခုႏွစ္ စာရင္းမ်ားအရ ကမၻာတစ္ဝန္းတြင္ ငါး တန္ ၁၄ဝ သန္း ဖမ္းဆီးေမြးျမဴရရွိခဲ့ၾကသည္။ လြန္ခဲ့ေသာ ဆယ္ႏွစ္တြင္ သဘာဝ ေရျပင္မွ ဖမ္းဆီးရရွိမႈသည္ တုိး မလာေတာ့ေသာ္လည္း ေမြးျမဴထုတ္ လုပ္ငါးမ်ားသည္ႏွစ္စဥ္ ရွစ္ရာခုိင္ႏႈန္း မွ ၁ဝ ရာခုိင္ႏႈန္းတုိးမ်ားလာလ်က္ ရွိသည္။ ၂ဝဝ၉ ခုႏွစ္တြင္ ငါး ေစ်းကြက္တြင္ ေဒၚလာ ၈၆ ဘီလီ ယံဖုိး ေရာင္းခ်ဝယ္ယူခဲ့ၾကသည္။ တစ္ကမၻာလုံးတြင္ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံ သည္ ငါးတန္ ၃ဝ.၆၁ သန္းေမြးျမဴ ထုတ္လုပ္လ်က္ပထမေနရာတြင္ ရွိေန သည္။ အိႏၵိယသည္ တန္သန္း ၂.၄၇၊ ဗီယက္နမ္သည္ တန္သန္း ၁.၂၊ ထုိင္းသည္ တန္သန္း ၁.၁၇၊ အင္ဒုိနီးရွားသည္ တန္သန္း ၁.ဝ၅ ေမြးျမဴထုတ္လုပ္လ်က္ ဒုတိယ၊ တတိယ၊ စတုတၴ၊ ပဥၥမေနရာတုိ႔ တြင္ အသီးသီးရွိေနၾကသည္။ ၂ဝဝ၄ ခုႏွစ္တြင္ ေမြးျမဴငါး မ်ားတြင္ Cyprinidae မ်ဳိးစိတ္ဝင္ ေမြးျမဴေရးငါးၾကင္းတို႕ကုိ တန္ ၁၈.၃ သန္းျဖင့္ အမ်ားဆုံးေမြးျမဴခဲ့ ၾကသည္။ ကမာတုိ႔ကို တန္ ၄.၆ သန္း၊ ခုံးေကာင္တုိ႔ကုိ တန္ ၃.၇၄ သန္း၊ ေရခ်ဳိငါးမ်ဳိးစုံတုိ႔ကုိ တန္ ၃.၇၄ သန္း၊ ပုစြန္ကုိ တန္ ၂.၄၉ သန္း၊ ေဆာ္လမြန္ စေသာ ငါးတု႔ိကုိ တန္ ၁.၉၈ သန္း ေမြးျမဴခဲ့ၾကသည္။ ယေန႔ေမြးျမဴေရးငါးစာရင္းဝင္ ငါးမ်ားမွ ၄၃ဝ မ်ဳိး (၉၇ ရာခုိင္ႏႈန္း) သည္ ၂ဝ ရာစုအတြင္း စမ္းသပ္ေမြး ျမဴစာရင္းတင္ခဲ့ေသာ ငါးမ်ားျဖစ္ သည္။ ၄င္းတုိ႔အနက္မွ ၁ဝ၆ မ်ဳိးသည္ ၂ဝဝ၇ ခုႏွစ္တြင္ စမ္းသပ္စာရင္း တင္ခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။ ႏႈိင္းယွဥ္ခ်က္ တစ္ရပ္အျဖစ္ကုန္းသတၱဝါမ်ဳိးစိတ္ မ်ားမွ ဝ.ဝဝဝ၂ ရာခုိင္ႏႈန္းကိုသာ ေမြးျမဴေရးတြင္အသုံးျပဳခဲ့သည္။ ကုန္း ေျမအပင္မ်ားမွ ဝ.ဝ၈ ရာခုိင္ႏႈန္းကို သာစုိက္ပ်ဳိးေရးအတြက္ သုံးျပဳခဲ့ၾက သည္။ အဏၰဝါသတၱဝါမ်ဳိးစိတ္မ်ား မွ ဝ.၁၃၂ ရာခုိင္ႏႈန္းကုိသာ ေမြးျမဴ ေရးတြင္အသုံးျပဳခဲ့ၾကသည္။ အဏၰဝါ ပင္မ်ားမွ ဝ.၁၇ ရာခုိင္ႏႈန္း စုိက္ပ်ဳိး ေရးတြင္ အသုံးျပဳခဲ့ၾကသည္။ သဘာဝ မ်ဳိးစိတ္မ်ားကုိ စုိက္ ပ်ဳိးေမြးျမဴရန္အတြက္ သုေတသန မ်ားစြာ ျပဳလုပ္ၾကရသည္။ ထုိတြင္ အဏၰဝါ မ်ဳိးစိတ္တုိ႔သည္ ကုန္းေျမ မ်ဳိးစိတ္တုိ႔ထက္ လူသားအေပၚ ထိ ခုိက္မႈနည္းပါးေပသည္။ ဆုံဆုိ႔နာႏွင့္ ေက်ာက္ေရာဂါတုိ႔သည္ တိရစၧာန္တုိ႔ မွတစ္ဆင့္ကူးစက္လာျခင္းျဖစ္သည္။ ယေန႔အထိ ေရသတၱဝါမွ ကူးစက္ခံ ရသည့္ ေရာဂါကုိမူ မေတြ႕ရေသးေပ။ လူတုိ႔စားသုံးရန္ သားငါး တိရစၧာန္မ်ားေမြးျမဴျခင္းကို ထုတ္ ကုန္ရလဒ္႐ႈေထာင့္မွၾကည့္လွ်င္ တိရစၧာန္မ်ားကို ပ႐ိုတိန္းေကြၽးကာ ပ႐ုိတိန္းျပန္လည္ ထုတ္လုပ္ေစျခင္း ပင္ျဖစ္သည္။ ေကြၽးသည့္အစားအစာ ေပၚမွ ပ႐ုိတိန္း ျပန္လည္ထုတ္လုပ္ ေပးရာတြင္ ငါးတုိ႔သည္ အေကာင္း ဆုံးျဖစ္ေနသည္။ ႏြားသည္ ေကြၽး ေသာအစာ၏ ငါးရာခုိင္ႏႈန္းေသာ ပ႐ုိ တိန္းကိုသာ ထုတ္လုပ္ေပးႏုိင္သည္။ ဝက္တုိ႔သည္ ေကြၽးေသာအစာ၏ ၃ဝ ရာခုိင္ႏႈန္းအထိသာ ပ႐ုိတိန္းထုတ္ လုပ္ေပးႏုိင္သည္။ ကမၻာတြင္ ၁၉၆ဝ ခုႏွစ္မွစ၍ ငါးစားသုံးမႈသည္ ၆ဝ ရာခုိင္ႏႈန္း တုိး တက္ခဲ့သည္။ ငါးစားသုံးမႈမ်ားျပား လာျခင္းေၾကာင့္ ငါးကုိ ပုိမုိဖမ္းဆီး လာၾကရသည္။ ၁၉၇၄ ခုႏွစ္တြင္ ငါး သယံဇာတ၏ ၄၇.၉ ရာခုိင္ႏႈန္း ဖမ္း ယူခဲ့ရာမွ ၂ဝဝ၈ ခုႏွစ္တြင္ ၆၅.၈ ရာ ခုိင္ႏႈန္းအထိ တုိးခ်ဲ႕ဖမ္းဆီးခဲ့ၾကသည္။ သဘာဝပတ္ဝန္းက်င္အေပၚ ထိခုိက္မႈ ငါးမ်ားကုိ ပင္လယ္ကမ္းစပ္ တြင္ ေမြးျမဴၾကရာ ကမ္းစပ္ေဂဟ စနစ္ကုိ အမ်ားဆုံး ထိခုိက္ေစေပ သည္။ ၁၉၈ဝခုႏွစ္မွစ၍ ကမၻာ့ ဒီေရ ေတာ ၂ဝ ရာခုိင္ႏႈန္းပ်က္စီးခဲ့ရာ ကမ္း စပ္ငါးေမြးျမဴေရးသည္ အေၾကာင္း ရင္းတစ္ခုျဖစ္သည္။ ဒီေရေတာ ႐ႈ ေထာင့္မွ သုံးသပ္ပါက ကမ္းစပ္ ငါး၊ ပုစြန္ ေမြးျမဴျခင္းသည္ အက်ဳိးထက္ ဆုံး႐ႈံးမႈတန္ဖုိးက ပုိမုိမ်ားျပားေပ သည္။ အင္ဒုိနီးရွားႏုိင္ငံတြင္ ဒီေရ ေတာ ဟက္တာ ၂၆၉ဝဝဝ သည္ ငါး၊ ပုစြန္ေမြးျမဴကန္မ်ားျဖစ္သြားခဲ့ ရသည္။ ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းရပ္ဆုိင္း သြားေသာအခါ စြန္႔ထားခဲ့ေသာ ကန္ မ်ားသည္ အာဟာရမ်ား ဆုံး႐ႈံးလ်က္ အဆိပ္သင့္ က်န္ရစ္ခဲ့ၾကရသည္။ ေဆာ္လမြန္ ေမြးကန္မ်ားသည္ ေဂဟစနစ္အား အဆိပ္သင့္ေစမႈ ပုိမုိ မ်ားျပားသည္။ ေဆာ္လမြန္ငါးေကာင္ ေရ ႏွစ္သိန္းေမြးကန္သည္ လူ ၆ဝဝဝဝ ေနထုိင္ေသာၿမိဳ႕တစ္ၿမိဳ႕ထက္ အညစ္ အေၾကးစြန္႕ထုတ္မႈ ပိုမိုမ်ားျပားသည္။ ငါးေမြးကန္မ်ားသည္ အညစ္အေၾကး မ်ားကုိ တစံုတရာျပဳျပင္သန္႕စင္ျခင္း မျပဳဘဲ ပတ္ဝန္းက်င္ေရျပင္သို႕ တိုက္ ႐ိုက္စြန္႕ထုတ္ေနၾကသည္။ စြန္႕ပစ္ ပစၥည္းတြင္ ပဋိဇီဝေဆးမ်ား၊ ပိုးသတ္ ေဆးမ်ားပါဝင္လာေလ့ရွိသည္။ ဤ ပစၥည္းအားလံုးသည္ ပင္လယ္ၾကမ္း ျပင္တြင္ အနည္ထိုင္ကာ အဏၰဝါ ေဂဟစနစ္ကိုထိခိုက္ေစသည္။ ငါးေရြးခ်ယ္ျခင္း ခ်ဳိပင္သည္ ေမြးမည့္ငါးေရြးခ်ယ္ ရေတာ့မည္။ တီလာပီယားတို႕က အရြက္အညြန္႕ကိုစားၾက၍ ထာဝစဥ္ တည္တံ့ေသာ သေဘာကိုေဆာင္ေသာ္ လည္း Omega-3 ပါဝင္မႈနည္းလြန္း သည္။ ေဆာ္လမြန္တို႕က Omega-3 မ်ားမ်ားပါသျဖင့္ ႏွလံုးအားေကာင္း ေစသည္။ ေမြးျမဴေရး ငါးၾကင္း၊ ငါးသုိင္း စသည္တုိ႕ကလည္း ကရိ ကထမ်ားလွ၊ လက္ဝင္လွသည္။ ခ်ဳိ ပင္သည္ သူရွာေနေသာ အိပ္မက္ထဲ ကငါးကိုေတြ႕ခဲ့ရသည္။ သူေတြ႕ရွိခဲ့ ေသာ အိပ္မက္ငါးမွာ ဘာရမြန္ဒီ ေက်ာက္ငါးမ်ားပင္ျဖစ္သည္။ ဘာရမြန္ဒီသည္ ပတ္ဝန္းက်င္ အေျခအေနအမ်ဳိးမ်ဳိးတြင္ ရွင္သန္ႏိုင္ သည္။ ဥ မၾကာခဏ ဥသည္။ အစာ မ်ဳိးစံုကိုစားႏုိင္သည္။ ဒူေပနာေပခံ သည္။ Josh Goldman သည္ ၂ဝဝ၄ ခုႏွစ္တြင္ အိုကလာဟိုးမားျပည္နယ္၊ တူနာေရတံခြန္အနီးရွိ ၾသစထရားလစ္ လုပ္ငန္းတြင္ ဘာရမြန္ဒီငါးကို စတင္ စမ္းသပ္ခဲ့ရာ၊ ၂ဝဝ၅ ခုႏွစ္တြင္ပင္ စီးပြားျဖစ္ ေမြးငါးျဖစ္လာခဲ့သည္။ ဘာရမြန္ဒီတုိ႕သည္ Omega-3 လည္း ၾ<ြကယ္ဝသည္။ ဘာရမြန္ဒီတို႕သည္ စား၍လည္းေကာင္းသည္။ စားၾကည့္ ေသာ အေမရိကန္တို႕သည္ ဘာရမြန္ ဒီကိုႀကိဳက္သြားၾကသည္။ ေဂဟစနစ္ တည္တံ့ေရးအတြက္ အလားအလာ ေကာင္းေသာ ဘာရမြန္ဒီသည္ လူ ႀကိဳက္မ်ားေသာငါးျဖစ္လာခဲ့သည္။ တူနာေရတံခြန္တြင္ ဘာရမြန္ဒီ အားစမ္းသပ္ေမြးျမဴျခင္းသည္ အခန္း ပိတ္ေမြးျမဴျခင္းျဖစ္သည္။ ကုန္က် စရိတ္မ်ားျပားသည္။ Goldman က ေစ်းကြက္က်ယ္က်ယ္ျပန္႕ျပန္႕တြင္ ေစ်းခ်ဳိခ်ဳိျဖင့္ ေရာင္းခ်လိုသည္။ ဗီ ယက္နမ္ကမ္းေျခတစ္ေနရာ ပင္လယ္ ကမ္းစပ္တြင္ ေလွာင္အိမ္ျဖင့္ ေမြး ျမဴပါက တူနာေရတံခြန္ေလာက္ ျမစိမ္းေရာင္ မဆန္ေသာ္လည္း ကုန္ က်စရိတ္ သက္သာမည္ျဖစ္သည္။ ေမြးျမဴခဲ့သည့္ငါးမ်ား စားေသာက္စားပြဲေပၚသို႕ ေရာက္လာေသာေမြးငါးမ်ားတြင္ အတၱလႏၲိတ္ ေဆာ္လမြန္ Atantic Salmon သည္ ၉ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းရွိသည္။ တစ္ႏွစ္လွ်င္ တန္ ၁.၄ သန္းရွိသည္။ ဘာရမြန္ဒီသည္ တန္ ၄၅ဝဝဝ ရွိ သည္။ ဘာရမြန္ဒီေမြးျမဴမႈသည္ လြန္ ခဲ့ေသာ ဆယ္ႏွစ္အတြင္း ႏွစ္ဆတိုး မ်ားလာခဲ့သည္။ ငါးၾကင္းသည္ တန္ သံုးသန္းခန္႕ရွိသည္။ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံတြင္ အမ်ားဆံုးေမြးျမဴၾကသည္။ ခ႐ုႏွင့္ ကမာတို႕ကို ႏွစ္စဥ္ တန္ ၁၂ သန္း ေမြးျမဴလ်က္ရွိသည္။ ကမၻာေပၚတြင္ စားသုံးေနသည္ ပုစြန္တို႕၏ ၄ဝ ရာ ခိုင္ႏႈန္းျဖစ္ေသာ တန္ ၁.၂ သန္းကို ေမြးျမဴေရးက ထုတ္ေပးေနျခင္းျဖစ္ သည္။ အသီးအရြက္စားေသာ တီ လားပီးယား Tilapia ငါးတို႕ကုိ ႏွစ္ စဥ္ တန္ ၂.၃ေမြးျမဴထုတ္လုပ္ေပး လ်က္ရွိသည္။ ေမြးျမဴမည့္ ငါးမ်ားကို ထာဝစဥ္ တည္တံ့မႈလည္းျဖစ္ေစရန္၊ အစာကြန္ ရက္တြင္ ေအာက္ဆံုးအဆင့္လည္း ျဖစ္ေစရန္ တစ္နည္းမွာ မ်ဳိးဗီဇျပဳျပင္ ယူရန္ျဖစ္သည္။ လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္ အနည္းငယ္ကစ၍ပင္ အစာအျဖစ္ ငါးစိမ္းေကြၽးရမႈနည္းၿပီး အႀကီးျမန္ ေသာ ငါးမ်ဳိးရရွိႏိုင္ရန္အတြက္ ေဆာ္ လမြန္အား အျခားငါးတို႕ႏွင့္ မ်ဳိးစပ္ ရန္ႀကိဳးစားခဲ့ၾကသည္။ မက္ဆာခ်ဴး ဆက္တြင္အေျခစိုက္ေသာ Aqua-bounty ကုမၸဏီသည္ အတၱလႏၲိတ္ ေဆာ္လမြန္ကို မ်ဳိးျပဳျပင္၍ ႏွစ္ဆ အႀကီးျမန္ေသာ ငါးမ်ဳိးရရွိႏုိင္ရန္ ႀကိဳး စားလ်က္ရွိသည္။ သူတို႕မ်ဳိးစပ္ရရွိ ေသာ Aqu-Advantage Salmon တြင္ ေအးေသာ ေျမာက္ပိုင္းေရျပင္မွ Chinook Sal-mon ၏ မ်ဳိးဗီဇပါရွိ သည္။ ဤမ်ဳိးဗီဇသည္ ႀကီးထြားဟို မုန္းကို လႈံ႕ေဆာ္ေပးေသာ သတိၱရွိ သျဖင့္ ေမြးျမဴငါးမ်ားကို ေစ်းကြက္ သို႕ အျမန္ေရာက္ရွိေစႏုိင္ေပသည္။ အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုသည္ ပင္လယ္ငါးအမ်ားစုကုိ ျပည္ပမွာဝယ္ ယူစားသံုးေနရာ သယ္ယူပို႕ေဆာင္မႈ အတြက္ ကာဘြန္ေျခရာသည္ ႀကီး လြန္းလွသည္။ ဤလိုအပ္ခ်က္ကို ငါးမ်ဳိးစိတ္အသစ္ျဖစ္ေသာ ေဆာ္လ မြန္ျဖင့္ ကုန္းေပၚတြင္ပင္ ငါးေမြးျမဴ လ်က္ေျဖရွင္းႏုိင္ဖြယ္ရွိေပသည္။ အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု၊ အစား အစာႏွင့္ ေဆးဝါးမ်ားအုပ္ခ်ဳပ္ကြပ္ကဲ ေရးဌာန U.S Food and Drug Admin istration- FDA ၏ ကြၽမ္း က်င္သူမ်ားအဖြဲ႕က မ်ဳိးဗီဇျပဳျပင္ထား ေသာ ေဆာ္လမြန္တို႕အတြက္ Aqua-bounty ၏တင္ျပခ်က္ကုိ ေက်နပ္ ခဲ့ၾကသည္။ FDA အေနျဖင့္မူ အတည္ မျပဳရေသးေပ။ သဘာဝပတ္ဝန္းက်င္ သမားတို႕ကမူ ဤေဆာ္လမြန္ငါးမ်ား ကို ဖုတ္သဘက္ငါး- Frankenfish ဟုအမည္ေပးခဲ့ၾကသည္။ သူတို႕က ဗီဇျပဳျပင္ငါးမ်ားသည္ သဘာဝေရျပင္ သို႕ လြတ္သြားကာ သဘာဝငါးမ်ား အေပၚ လႊမ္းမိုးသြားမည္ကုိ စိုးရိမ္ေန ၾကသည္။ Aquabounty ကုမၸဏီက သူတို႕သည္ အလုံပိတ္ကန္မ်ားျဖင့္ ေမြးျမဴၾကမည္ျဖစ္၍ ပင္လယ္ထဲသို႕ လြတ္သြားရန္ အေၾကာင္းမရွိပါ ေၾကာင္း ေျဖရွင္းၾကသည္။ ဗီဇျပင္ ေဆာ္လမြန္တို႕ကို အေမ ရိကန္တြင္ ေမြးျမဴခြင့္မရသည့္တိုင္ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံတြင္မူ ေမြးျမဴႏိုင္ဖြယ္ရွိ ေပသည္။ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံသည္ သဘာ ဝပတ္ဝန္းက်င္ေရးရာမ်ားတြင္ ထိန္း ခ်ဳပ္မႈမတင္းၾကပ္လွေပ။ ေဆာ္လမြန္ သာမက ၁၅ ရာခိုင္ႏႈန္းမွ ၂ဝ ရာခိုင္ ႏႈန္းအထိ ပိုမိုအသားတက္ႏုိင္ေသာ ဗီဇျပင္ထေရာက္ငါးမ်ဳိးကုိလည္း ဓာတ္ခြဲခန္းတြင္စမ္းသပ္လ်က္ရွိသည္။ ဤသို႕ျဖင့္ စားသံုးရမည့္ငါးတို႕သည္ သဘာဝအ႐ိုင္းငါးမွ ေမြးငါးသို႕ေျပာင္း လဲလာခဲ့ၿပီျဖစ္သည္။ သဘာဝငါးတြင္ သဘာဝအရ သာႏွင့္ အာဟာရတို႕အျပင္ ငါးဖမ္းရ မႈ၏ စိတ္ဝင္စားဖြယ္မ်ားလည္းရွိေန ေပသည္။ ေရလုပ္သားတို႕သည္ စြန္႕ လႊတ္စြန္႕စားမႈျဖင့္ ပင္လယ္ျပင္က်ယ္ တြင္ငါးဖမ္းၾကရသည္။ သတၴဳတြင္း လုပ္သားတို႕ မိုင္းတြင္း မေတာ္တဆ ျဖစ္မႈေၾကာင့္ ေသဆံုးရမႈသည္ ဝ.ဝ၁ ရာခိုင္ႏႈန္းသာရွိေသာ္လည္း ေရလုပ္ သားတုိ႕၏ ငါးဖမ္းရင္း အသက္ဆံုး ရမႈသည္ ဝ.၂ ရာခိုင္ႏႈန္းရွိေနသည္။ ကမၻာႀကီးသည္ လူဦးေရ ခုနစ္ ဘီလီယံရွိလာၿပီျဖစ္ရာ စိုက္ပ်ဳိးရန္၊ ေမြးျမဴရန္ေနရာသည္ ပို၍ပို၍ က်ဥ္း ေျမာင္းလာသည္။ ပင္လယ္ျပင္တြင္ ငါးဖမ္းမႈသည္ ေပ်ာက္ကြယ္သြားမည္ မဟုတ္ေသာ္လည္း ငါးေမြးျမဴမႈႏွင့္ ေမြးငါးစားသံုးမႈသည္ သိသိသာသာ တိုးမ်ားလာမည္ျဖစ္သည္။ လူသားတို႕ေန႕စဥ္ မက္ေမာႏွစ္ ၿခိဳက္စြာျပဳလုပ္ေသာ အမႈသည္ အစား စားျခင္းျဖစ္သည္။ ထို႕ေၾကာင့္ အစား အစာသည္ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္ ရန္၊ သဘာဝပတ္ဝန္းက်င္ကို ထိခိုက္ ေစျခင္းမရွိဘဲ ထာဝစဥ္တည္တံ့စြာ ထုတ္လုပ္ေပးႏုိင္ရန္ လိုအပ္သကဲ့သို႕ အရသာရွိရန္လည္း လိုအပ္ေပသည္။ လူသား၏လိုအပ္ခ်က္အရ ေမြးငါး တို႕ကို အရသာေကာင္းေအာင္၊ အသားတိုးေအာင္ ေမြးျမဴသကဲ့သို႕ သဘာဝပတ္ဝန္းက်င္အေပၚ၊ လူသား ဦးေဆာင္ေသာ သတၱဝါမ်ဳိးစိတ္တုိ႕ အေပၚထိခိုက္မႈနည္းေစရန္၊ ေဂဟ စနစ္ကို ထာဝစဥ္တည္တံ့ေစရန္၊ ကမၻာႀကီးပူျပင္းမလာေစရန္ ဦးတည္ ေဆာင္ရြက္ၾကရမည္ျဖစ္ပါေၾကာင္း ျဖင့္...။ ဖိုးေဆြ(သစ္လုပ္ငန္း) Ref: 1.The End of the Line by Bryan Walsh, Time, July-18,2011. 2.Wikipedia, The Free Encyclopaedia.
ဖိုးေဆြ(သစ္လုပ္ငန္း)
 

No comments: