ေျမဧရိယာကန့္သတ္ခ်က္ရိွ
ေသာေျမကမၻာတြင္ တိုးမ်ားလာေသာ လူဦးေရအတြက္ စိုက္ပို်းနိုင္ေသာ
ေျမသည္တစ္ေန့ထက္တစ္ေန့ ေလ်ာ့ပါး၍သာ လာခဲ့ရသည္။ လူဦးေရတိုး မ်ားလာသျဖင္႔
စားသံုးသူမ်ားျပားလာသကဲ့သို့စီးပြားေရးဖံြ႕ျဖိဳးလာသျဖင့္ လူတစ္ဦးစီ၏
စားသံုးမႈသည္လည္း တိုးမ်ားလာ သည္။၁၉၉၂ ခုနွစ္ကလူတစ္ဦးသည္ ပ်မ္းမွ် အသား ၃၄
ကီလိုစားသံုးခဲ့ရာမွ ယေန့တြင္ ၄၃ ကီလိုစားသံုးလာၾကသည္။ ကမၻာသားတို့သည္
အစားအစာ ကို လိုသည္ထက္ပို၍ စားသံုးေနၾကသည္။ ကမၻာေပၚရိွ အရြယ္ေရာက္သူမ်ား၏
စုစုေပါင္းကိုယ္အေလးခိ်န္ သည္ ကီလိုဂရမ္ ၂၈၇ ဘီလီယံရွိသည္။ နိုင္ငံအလိုက္
ကြာျခားမည္ ျဖစ္ေသာ္လည္း အရြယ္ေရာက္သူ တစ္ဦးသည္ပွ်မ္းမွ်ကိုယ္အေလးခိ်န္ ၆၂
ကီလိုဂရမ္(၁၃၆ပါင္) ရွိေနသည။္ကိုယ္အေလး ခ်ိန္ ၆၂ ကီလိုဂရမ္သည္ အရပ္ေျခာက္ေပ
ရိွသူအတြက္ အ၀ဘက္သို့လုေနကာရိွသင့္ေသာ ခနၶာကိုယ္၏ ျဒပ္ထုအညႊန္း Body Mass
Indes-BMI ၁၈.၅ မွ ၂၅ ကို ေက်ာ္ လြန္ရန္ နီးစပ္လာသည္။ စုစုေပါင္း
ကိုယ္အေလးခိ်န္ ၂၈၇ ဘီလီယံကီလိုဂရမ္တြင္ ၁၅ ဘီလီယံကီလိုဂရမ္္ သည္
၀သူမ်ားေၾကာင့္ ပိုလာေသာ အေလးခိ်န္ျဖစ္ျပီး ၃.၅ ဘီလီယံ ကီလိုဂရမ္သည္
အ၀လြန္သူမ်ားေၾကာင့္ ပိုလာေသာ အေလးခိ်န္ျဖစ္သည္။ ထိုကိုယ္အေလးခိ်န္ ၁၈.၅
ဘီလီယံကီလိုဂရမ္ပိုလာရန္ စားသံုးလိုက္ရေသာ အစားအစာတို့သည္
မလိုအပ္ဘဲစားသံုး၍ ကုန္ခန္း သြားရေသာ အစားအစာမ်ားပင္ျဖစ္သည္။ အေမ
ရိကန္ျပည္ေထာင္စုတြင္ အမ်ားဆံုးပါ၀င္ေသာ ေျမာက္အေမရိကန္
တို့သည္ပ်မ္းမွ်ကိုယ္အေလးခိ်န္၈၀.၇ ကီလိုဂရမ္အထိပင္ရိွေနၾကသည္။ အေမရိကန္
တို့သည္ကေလးမွလူၾကီးအထိ အားလံုးလိုလိုပင္ အ၀လြန္ေနၾကသည္။
ေျမာက္အေမရိကန္တို့သည္ ကမၻာ့လူဦးေရ၏ ၆ ရာခိုင္ နႈန္းသာရိွေသာ္လည္း
သူတို့သည္ကမၻာ့အစားအစာတို့၏၃၄
ရာခိုင္နႈန္းကိုစားသံုးခဲ့ၾကသည္။ကမၻာ့အစားအစာမ်ားကို အမ်ားဆံုးျဖဳန္းတီး
ေနသူမ်ားပင္ျဖစ္သည္။ အစားအစာ ကိုျဖဳန္းတီးသူမ်ားသည္
မိမိက်န္းမာေရးကိုဖ်က္ဆီးေနသကဲ့သို့ကမၻာ့သယံဇာတတို့ကိုဖဳန္းတီးေနသူမ်ားပင္ျဖစ္သည္။
ကမၻာ့ေလထုအတြင္းသို့ မွန္စိမ္းအိမ္ဓာတ္ေငြ႕မ်ားကို
အက်ိဳးမဲ႔ထုတ္လႊတ္ေနသူမ်ားလည္းျဖစ္သည္။
ကမၻာ့ေလထုအတြင္းသို႕မွန္စိမ္းအိမ္ဓာတ္ေငြ႔အမ်ားဆံုးထုတ္လႊတ္ေနေသာ
အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုသည္ မွန္စိမ္း အိမ္ဓာတ္ေငြ႔ထုတ္လႊတ္မႈကို
ေလ်ာ့ခ်ရန္ပ်က္ကြက္ေနေသာ နိုင္ငံလည္းျဖစ္ ေနျပန္သည္။ အစားအစာကို ျဖဳန္းတီး
ရန္အတြက္ပါ ထုတ္လုပ္ေပးေနရျခင္းသည္ အစားအစာ ပို၍ထုတ္လုပ္ေရး
စိန္ေခၚမႈကိုပို၍နက္ရိႈင္းေစခဲ့သည္။ ေျမကမၻာ၏ လူဦးေရသည္ ခရစ္နွစ္ ၂၀၅၀
တြင္ကိုးဘီလီယံသို့ ေရာက္ရိွမည္ဟု သုေတသီတို့က ခန့္မွန္းထားသည္။ ဤတိုးလာေသာ
လူဦးေရအတြက္ စားနပ္ရိကၡာကို ယခုထက္ ၇၀ ရာခိုင္နႈန္း
ပို၍ထုတ္လုပ္ရမည္ျဖစ္သည္။ဖံြ႕ျဖိဳးဆဲတိုင္း ျပည္တို့တြင္၁၀၀
ရာခိုင္နႈန္းအထိပင္ ပိုမိုထုတ္လုပ္ရန္လိုအပ္မည္ျဖစ္သည္။သို႔ေသာ္ေျမ ကမၻာ၏
ေျမအားလံုးလိုလိုမွာ စိုက္ပို်းျပီးေနျပီျဖစ္သည္။ ေျမ ကမၻာသည္
ပိုမို၍ပူျပင္းလာေနသည္ျဖစ္ရာ ရာသီဥတုေဖာက္ျပန္၊ ေရခ်ိဳ ေရသန့္ရွားပါးလာကာ
စိုက္ပ်ိဳးေရး သည္ပိုမိုခက္ခဲလာသည္။ ေျမကမၻာသည္ အစားအစာထုတ္ လုပ္ရန္အတြက္
တစ္ေန့ထက္တစ္ေန့ပို၍ ခက္ခဲေသာ စိန္ေခၚမႈတို့နွင့္ ရင္ ဆိုင္ေနရသည္။
ေျမကမၻာသည္နွစ္ဆယ္ရာစု အလယ္တြင္လည္း အလားတူစိန္ေခၚမႈကို ရင္ဆိုင္ခဲ့ရသည္။
အထူးသျဖင့္ လူဦးေရထူထပ္ေသာ အိႏိၵယ ၊ ပါကစၥတန္စေသာ
နိုင္ငံတို႕တြင္စားနပ္ရိကၡာ ရွားပါးခဲ႔ရသည။္
သို႔ေသာအေမရိကန္စိုက္ပ်ိဳးပညာရွင္
ေနာ္မန္ဘိုေလာ႔ eNorman Borlaug သည္ ဓာတုေျမ ၾသဇာနွင့္ ပိုးသတ္ေဆးတို့ကို
အသံုး ျပဳကာ သီးနံွအထြက္ကို နွစ္ဆတိုးေစလ်က္ ေျမကမၻာ၏စားနပ္ရိကၡာျပႆနာကို
ေျပလည္ေစခဲ့သည္။ဘိုေလာ့၏ စြမ္းေဆာင္ခ်က္သည္ ျမစိမ္းေရာင္ေတာ္ လွန္ေရးဟု
အမည္ တြင္ ထင္ရွားခဲ့ျပီး ၁၉၇၀ ခုနွစ္အတြက္ နိုဘယ္ဆုကို ခီ်းျမွင့္ခံခဲ့ရ
သည္။ ယခုလည္း ေျမကမၻာသည္ သီးနံွအထြက္သိသာစြာတိုး တက္ရန္
ေတာင္းဆိုလ်က္ရွိသည္။ဤေတာင္းဆိုမႈကို ဓာတုေျမၾသဇာမ်ားကို
သံုးစဲြရုံမွ်ျဖင္႔၊စက္မႈစိုက္ပ်ိဳးေရးမွ်ျဖင္႔ျဖည့္ စြမ္းမေပးနိုင္ေတာ့ေပ။
ပစၥကၡတြင္ သီးနံွအထြက္တိုးေရးအတြက္ ေဖာ္ နည္းကား ပံုစံမွာလည္း
ထြက္ေပၚမလာေသးေပ။ သို့ေသာ္ ဒုတိယမစိမ္းေရာင္ ေတာ္လွန္ေရးသည္ထြက္ေပၚလာႏိုင္
သည္ဟု ပညာရွင္တို႔က ယူဆေနၾကသည္။ ယေန့ေခတ္တြင္မူ စြမ္းအားျမင့္
ကြန္ပ်ဴတာမ်ား၊ အဏုစိတ္ဇီ၀ေဗဒပညာ Microbio ကမၻာအထိ အက်ိဳးး ရိွေစမည့္သုေတ
သနတစ္ရပ္ကိုလုပ္ေဆာင္ေနၾကသည္။ ျဗိတိန္နိုင္ငံသား အပင္ပညာ ရွင္
စတက္ဖင္ေလာင္း-Stephen Long သည္ ေနေရာင္ျခည္ စြမ္းအင္ကို
ဇက္ခ်ဳပ္ထိန္းသိမ္း၍ အပင္မ်ားအတြက္ ပို၍ထိေရာက္စြာအသံုးျပဳရန္
ၾကိဳးစားေနသည္။ အပင္မ်ားသည္ ေနေရာငျ္ခည္စြမ္းအင္ကိုအသံုး ျပဳကာ
ေလထုအတြင္းရိွ ကာဘြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုက္ဓာတ္ေငြ႔ကို သၾကားစေသာ စြမ္းအင္အျဖစ္
ထုတ္လုပ္ေပးသည္။ ဤ Photosynthesis ဟု ေခၚတြင္ ေသာအလင္းျဖင့္
အစာခ်က္လုပ္မႈသည္ မည္သည္႔သိပၸံပညာရွင္မွ် တုပမလုပ္ႏုိင္ေသးေသာသစ္ပင္၏
စြမ္းရည္ပင္ျဖစ္သည္။ ေလာင္းကဤ အလင္းစြမ္း အင္ျဖင့္
အစာခ်က္လုပ္အားကုိုတိုးျမွင္႔ေပးရန္ ရည္ရြယ္လုပ္ေဆာင္ေနျခင္းျဖစ္သည္။
ယခုအခါအပင္တို႔သည္အလင္းျဖင္႔ အစာခ်က္လုပ္မႈတြင္သူတို႔
စြမ္းရည္၏သုံးပုံတစ္ပုံကိုသာ အသုံးခ်လ်က္ရွိသည္။၂၀၀၆ ခုႏွစ္တြင္
ေလာင္းႏွင္႔အဖဲြ႕သည္ ေလထုတြင္ကာဘြန္ဒိုင္ ေအာက္ဆိုက္CO2 တိုးမ်ားလာမႈ
ေၾကာင္႔ အပင္မ်ား၏အလင္းျဖင္႔စာခ်က္လုပ္မႈနႈန္းပို၍ျမင့္လာသည္ကို
ေတြ့ရိွခဲ့ၾကသည္။ ဂ်ံဳ၊ စပါး၊ ပဲပိစပ္ စေသာ အဓိကသီးနံွတို့တြင္ အလင္း
ျဖင့္အစာ ခ်က္နႈန္းသည္ ၁၅ ရာခိုင္ နႈန္းအထိ တိုးတက္လာခဲ့သည္။
သို့ေသာ္ေလထုတြင္ CO2 တိုးမ်ားလာ ေစလ်က္ အလင္းျဖင့္အစာခ်က္မႈကို
တိုးျမင့္ေစရန္မွာ မူ လက္ေတြ႕ေဆာင္ရြက္နိုင္ေသာ ကိစၥမဟုတ္ေပ။ ထို့ေၾကာင့္
ေလာင္းနွင့္အဖဲြ႕သည္ ေနရာင္ျခည္စြမ္းအင္ကို မ်ိဳးရိုးဗီဇနည္း ပညာျဖင့္
ဇက္ခ်ဳပ္ထိန္းခ်ဳပ္ နိုင္ရန္ ၾကိဳးစားေနျခင္းျဖစ္သည္။
ရႈပ္ေထြးနက္နဲလွေသာ
အလင္းျဖင္႔အစာခ်က္လုပ္မႈတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဓာတ္ေပါင္းမ်ားစြာတို့သည္
ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္ယွက္ႏြယ္ေပါင္းစည္းထားၾကသည္။ အလင္းျဖင့္
အစာခ်က္မႈတိုးတက္ေရးအတြက္ ဓာတ္ေပါင္းတစ္ခုစီကို ေရြးခ်ယ္၍
စမ္းသပ္ရန္မွာနွစ္မ်ားစြာၾကာျမင့္မည္ျဖစ္သည္။ ဤသို႔မၾကာျမင့္ေစရန္ အတြက္
အဆင့္ျမင့္ကြန္ပ်ဴတာမ်ားကိုအားကိုးရေပမည္။ ေလာင္း၏အဖဲြ႕သည္ အလင္း
ျဖင့္အစာခ်က္မႈျဖစ္စဥ္ကို ရွည္လ်ားလွေသာ သခၤ်ာညီမွ်ျခင္း အစဥ္မ်ားအျဖစ္
ခဲြထုတ္ျပဳစုလိုက္သည္။ထိုညီမွ်ျခင္းမ်ားကို အမို်းသားဗဟိုကြန္ပ်ဴတာတြင္
ထည့္သြင္းလိုက္သည္။ ကြန္ပ်ဴတာသည္အခ်က္အလက္ မ်ားကို ေမႊေနွာက္ဆန္းစစ္ကာ
အျဖစ္နိုင္ဆံုးတို့ကို ေရြးထုတ္ေပးသည္။ ၎တို့အနက္မွ အလားအလာေကာင္းေသာ
အလြယ္ဆံုးဓာတ္ေပါင္းတစ္ခုမွာ ဆီဒို ဟက္တူလို႔စ္ဘိုင္ေဖာ့ဖာေတ႔
Sedoheptulose BishphsphataseSBPase ေခၚ ပရိုတိန္းျဖစ္သည္။
ျဗိတိသွ်သုေတသီတို႔သည္ SBPase သည္ မွန္စိမ္းအိမ္အတြင္းတြင္
ေဆးရြက္ၾကီးပင္အား ၁၀ ရာခိုင္နႈန္း
ပို၍ၾကီးထြားေစသည္ကိုသိရိွခဲ့ျပီးျဖစ္သည္။ အလင္းျဖင့္အစာခ်က္လုပ္မႈသည္
အပင္တစ္ ပင္နွင့္တစ္ပင္ ကြာျခားမႈမရိွေပ။ ထို့ေၾကာင့္ SBPase သည္
ေဆးရြက္ၾကီးပင္ကို ၾကီးထြားေစသကဲ့သို႔အျခားအပင္မ်ားကိုလည္း ၾကီးထြားေစမည္ဟု
ေလာင္းကယူဆသည္။ အလင္းျဖင့္အစာခ်က္အားကို ျမွင့္တင္ရန္အတြက္
အျခားနည္းမ်ားလည္းရိွဦးမည္ျဖစ္သည္။ ေခတ္သစ္အပင္တို႔၏ ေရွ႕မ်ိဳး ဆက္မ်ားတြင္
ေနေရာင္ျခည္ကို ထိန္းခ်ဳပ္လ်က္ သီးနံွပိုမိုျဖစ္ထြန္းေစမည့္ မ်ိဳးဗီဇမ်ား
ပါရိွနိုင္ေပသည္။ ဆိုင္ယာနိုဘက္တီးရီးယား Cyanobacteria ေခၚ
ေရွးဦးအပင္တို့သည္ ၎တို့၏ ကလာပ္စည္းအတြင္းတြင္ CO2ျပင္းအားကို ျမင့္ေစလ်က္
အလင္းျဖင့္အစာခ်က္မႈကို ပို၍ထက္ျမက္ေစခဲ့သည္။ ဤ သတိၱသည္
လြန္ခဲ့ေသာနွစ္သန္း၅၀၀ က အပင္မ်ားကုန္းေျမေပၚသို့ တက္လာေသာအခါတြင္
မလိုအပ္ေတာ့ေသာေၾကာင့္ ကြယ္ေပ်ာက္သြားသည္ဟု ပညာရွင္တို့ကယူဆၾကသည္။
ေဂ်ရုစလင္ရိွ ဟီးဘရူးတကၠသိုလ္ သုေတသီတို့က ဤအခ်က္သည္
သီးနံွအထြက္တိုးေရးအတြက္ ေသာ့ခ်က္ျဖစ္နိုင္ သည္ဟု ယူဆေနၾကသည္။ သူတို့သည္
ေဆးရြက္ၾကီးပင္တြင္ အဇီ၀မူလကာဘြန္သယ္ပို့-ဘီInorganic Carabon Transporter
BIctB ဟုေခၚေသာ သီးသန့္ဆိုင္ယာနိုဘက္တီးရီးယားဗီဇကို
ျဖည့္သြင္းေပးခဲ့ရာေဆးရြက္အထြက္သည္ ၂၀ ရာခိုင္နႈန္း တိုးတက္လာခဲ့သည္။
ေလာင္းနွင့္နီဘရာစကာ တကၠသိုလ္မွ လုပ္ေဖာ္တို႕သည္ ပဲပိစပ္တြင္
အလားတူဗီဇျဖည့္သြင္းေပးခဲ့ရာ ပဲပိစပ္ အထြက္သည္ ၁၀ ရာခိုင္နႈန္း
တိုးလာခဲ့သည္။
ဤနည္းပညာတို႕ကိုလယ္ကြင္းတြင္
အသံုးျပဳနိုင္ရန္အတြက္ ခရီးသည္ရွည္လ်ားဦးမည္ျဖစ္သည္။
တိုင္းျပည္မ်ားစြာတို့သည္ လံုျခံဳေရးအျမင္၊ ကိုယ္က်င့္ သိကၡာအျမင္တို့ျဖင့္
သီးနံွတို႕အားမ်ိဳးဗီဇျပဳျပင္မႈကို
ဆန့္က်င္ကန့္ကြက္လ်က္ရိွသည္။ဖြံ႕ျဖိဳးဆဲတိုင္းျပည္တို့ကို မ်ိဳးဗီဇျပဳျပင္
သီးနံွစမ္းသပ္ကြင္းအျဖစ္ အသံုးမခ်ရန္ ကန့္ကြက္ေနၾကသည္။ ဤကန့္ ကြက္မႈမ်ားကို
ေက်ာ္လႊားနိုင္သည့္ တိုင္ လယ္ကြင္းတြင္အလင္းျဖင့္ အစာခ်က္မႈကို
ထိန္းခ်ဳပ္သည့္နည္း ပညာကို အသံုးျပဳနိုင္ရန္မွာမူ
အနည္းဆံုးဆယ္စုတစ္ေခတ္ခန့္ အခိ်န္ယူရဦး မည္ျဖစ္သည္။ ေငြကုန္က်မႈလည္း
မ်ားျပားမည္ျဖစ္သည္။ မ်ိဳးဗီဇတစ္ခုကို ထိန္းခ်ဳပ္လ်က္ အလင္းျဖင့္အစာခ်က္
မႈကို ျမွင့္တင္ကာ စိုက္ခင္းတြင္ အသံုးခ်နိုင္ရန္အတြက္ ေငြသန္းခီ်၍
ကုန္က်မည္ျဖစ္သည္။ နည္းလမ္းကိုသိရိွ ပါေသာ္လည္းမ်ိဳးဗီဇမ်ားစြာ၊
သီးႏွံမ်ိဳးရင္းမ်ားစြာရိွေနသည္ျဖစ္ရာ နည္းလမ္းကိုလက္ေတြ႔လုပ္ေဆာင္ရန္နွင့္
ေတာင္သူမ်ားထံ အေရာက္ပို့ရန္ မွာအခက္ အခဲမ်ားစြာ ၾကံဳရဦးမည္ျဖစ္သည္။
ေတာင္သူတို့သည္ အစဥ္အလာအားျဖင့္ ေျမဆီအာဟာရျပည့္၀ေသာ
ျမစ္၀ကြ်န္းေပၚနုန္းတင္ေျမနု၊ မီးေတာင္ ၀န္းက်င္ၾသဇာေကာင္းေျမတို့ကို
ရွာေဖြစိုက္ပို်းခဲ့ၾကသည္။ သို့ေသာ္ယခုအခိ်န္တြင္
ထိုေျမမ်ိဳးသည္သြ႔ေျခာက္လြန္းေသာ ေျမဆီၾသဇာေခါင္းပါးေသာေျမ
မ်ား၊ဆားနွင့္သြပ္စသည့္ သတၳုမ်ားလြန္ကဲသည့္ေျမမ်ား ျဖစ္ေနသည္။
ထိုအေျခအေနတြင္သီးနံွတို့ကို ခက္ခက္ခဲခဲစိုက္ပ်ိဳးရမည္ျဖစ္သကဲ့သို့
သီးနံွတို့ သည္ အနံ့အရသာ အာဟာရတို့နွင့္ ျပည့္စံုရန္လည္းလိုအပ္ေပသည္။
ဖိလစ္ပိုင္အျပည္ျပည္ဆိုင္ရာ စပါးသုေတသနသိပံၸ International Rice Res-earch
Institute-IRRI ၏ သုေတသီအဗ္ဒယ္ဘာဂီ်အစ္ေမ Abdelbagi Ismailသည္ ေရၾကီးေသာ
ေဒသမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးနိုင္မည့္ အနံ့အရ သာလည္းရိွ၊
အာဟာရလည္းရိွေသာစပါးကိုေဖာ္ထုတ္ရန္ၾကိဳးစားေနသည္။
အာရွတြင္စပါးစိုက္လယ္ဟက္တာသန္းနွစ္ဆယ္သည္ နွစ္စဥ္ပင္ေရလႊမ္းမိုး သည့္ဒဏ္ကို
ခံေနရသည္။IRRI မ်ိဳးေစ့ဘဏ္တြင္ စပါးမ်ိဳး ၁၁၀၀၀၀ေက်ာ္စုေဆာင္းထားသည္။
ကမၻာတြင္အမ်ားဆံုးပင္ျဖစ္သည္။ သူတို့သည္မ်ိဳးေစ့ ဘဏ္မွ
အၾကမ္းခံမ်ိဳးေစ့မ်ားကို ေရြးခ်ယ္ၾကသည္။သူတို့သည္
ေရၾကီးခိ်န္တြင္ရတြင္ေပၚေနရန္ ၾကိဳးစားျခင္းျဖင့္ အင္အားမ်ားကို
ျဖဳန္းမျပစ္ဘဲေရျမုပ္ ခံနိုင္ေသာစပါးမ်ိဳးကို ရွာေဖြၾကသည္။
သူတို့သည္ဘိုေလာ့အသံုးမျပဳနိုင္ခဲ့သည့္မ်ိဳးဗီဇနည္းပညာျဖင့္
ေရျမွပ္ခံမ်ိဳးကို အထြက္တိုးမ်ိဳးႏွင့္မ်ိဳးစပ္လိုက္ သည္။ယခင္က
ဤသို့မ်ိဳးစပ္ရန္ ၆ နွစ္မွ ၁၅ နွစ္အထိၾကာျမင့္ခဲ့ေသာ္လည္း ယေန့ေခတ္တြင္ ၂-၃
နွစ္အတြင္း ေဆာင္ရြက္နိုင္ၾကသည္။
ဤစပ္စပါးမ်ိဳးသည္ အလုပ္ျဖစ္ဖြယ္ရိွသည္။
တစ္ဟက္တာတြင္ စပါးတစ္တန္နီးပါးထြက္ခဲ့သည္။ ဤမ်ိဳးကို အိနိၵယ၊ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္၊
အင္ဒိုနီးရွား၊ ဖိလစ္ပိုင္တို့သို့ျဖန့္ေ၀ခဲ့ ရာ ၂၀၁၄
ခုနွစ္တြင္လယ္သမားငါးသန္းသည္၊ ၂၀၁၇ ခုနွစ္တြင္ လယ္သမားသန္း ၂၀ သည္
ဤမ်ိဳးကို စိုက္ပ်ိဳးၾကလိမ့္မည္ဟု အစ္ေမကေမွ်ာ္လင့္ထားသည္။ စပါးသည္
အထြက္တိုးသကဲ့သို့ အာဟာရၾကြယ္၀ရန္လည္းလိုအပ္ေပသည္။ သန္းခီ်ေသာ
အာရွျပည္သူတို့သည္ ဖံုးကြယ္ငတ္မြတ္မႈ Hidden Hungerဟုေခၚေသာ အဓိကအာဟာ
ရမ်ားခ်ိဳ႕တဲ့မႈကိုရင္ဆိုင္ေနၾကရသည္ဟု ဗားဗက္ပလပ္အဖြဲ႕ HarvestPlus ၏
ေျပာခြင့္ရ ယတ္ဆာအစ္လမ္ Yassir Islam ကေျပာသည္။ HarvestPlusသည္ IRRI
ကဲ့သို့ပင္ အက်ိဳးအျမတ္မယူဘဲသီးနံွအထြက္တိုးေရးကို
ေဆာင္ရြက္ေနေသာအဖဲြ႔ျဖစ္သည္။ အာရွျပည္သူတို့သည္ ကလိုရီၾကြယ္၀ေသာ္လည္း သံ၊
သြပ္၊ ဗီတာမင္ေအစ သည္တို့ ခ်ိဴ႕တဲ့ေသာ ဆန္၊ ဂ်ဳံ၊ ေျပာင္း၊ ပေလာပီနံ၊ လူး၊
ဆပ္စသည္တို့ကို အဓိကထား၍ စားသံုးေနၾကရသည္။ ဤအာဟာရမ်ား ခ်ိဳ႕တဲ့မႈသည္
ဥာဏ္ရည္ကိုနိမ့္ေစ သည္။ ခုခံအားကိုက်ဆင္းေစသည္။ ခႏၶာဖြံ႕ျဖိဴးမႈနည္းေစသည္။
မ်က္စိကိုကြယ္ေစတတ္သည္။ ဤအာဟာရခ်ိဳ႕တဲ့မႈကိုေျဖရွင္းရန္အတြက္ ၁၉၉၀
ခုနွစ္ကပင္ ေရႊ၀ါစပါး ကို ေဖာ္ထုတ္ခဲ့ျပီး ၂၀၀၀ ခုနွစ္တြင္
စမ္းသပ္စိုက္ပ်ိဳးခဲ့သည္။ ေရႊ၀ါစပါးတြင္ စားသံုးလိုက္ေသာအခါ ခနၶာအတြင္းတြင္
ဗီတာမင္ေအျဖစ္သြားမည့္ ဘီတာ ကယ္ရိုတင္း Beta-Carotene ပါရိွသည္။ သို႔ေသာ္
ေရႊ၀ါစပါးကို ဒက္ဖိုေဒး Daffodil နွင့္ ဘက္တီးရီးယား တို့ကို
မ်ိဳးဗီဇနည္းပညာျဖင့္ေပါင္းစပ္ ျပဳလုပ္ထားေသာေၾကာင့္ ျမစိမ္းေရာင္
အဖြဲ႔စေသာ သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္ အဖြဲ႔မ်ားက ဆန့္က်င္ကန့္ကြက္ေနၾကသျဖင့္ ယေန့အထိ
လယ္ကြင္းသို့ မပို့နိုင္၊ မစိုက္ပ်ိဳးနိုင္ျဖစ္ေနရသည္။ ယခုအခါ HarvestPlus
၏ သုေတသီတို့သည္ သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္အဖြဲ႔တို့ လက္ခံနိုင္မည့္
ဘီတာကယ္ရိုတင္းၾကြယ္၀ေသာ စပါးစပ္မ်ိဳးးရရိွနိုင္ရန္အတြက္
ေျပာင္းမ်ိဳးသံုးရာခန့္ကို သုေတသနျပဳ လုပ္ကာ စပါးတြင္ဘီတာကယ္ရိုတင္း
ပါ၊မပါကို ေဖာ္ျပေပးနိုင္သည့္ မ်ိဳးဗီဇျပမွတ္ Gene Marker ကို
ေတြ႕ရိွခဲ့ၾကသည္။သုေတသီတို့သည္ သဘာ၀ေျပာင္းပင္နွင့္မ်ိဳး ဗီဇျပမွတ္တို့ကို
အသံုးျပဳကာဘီတာကယ္ရိုတင္းၾကြယ္၀ေသာပာင္းမ်ိဳးကို ထုတ္လုပ္နိုင္ခဲ့သည္။မူလက
ဘီတာကယ္ရိုတင္းမပါသေလာက္ျဖစ္ေသာ ေျပာင္းတစ္ဂရမ္တြင္ ဘီတာကယ္ရိုတင္းသည္
ရွစ္မိုက္ကရိုဂရမ္အထိ ပါ၀င္လာသည္။ ယခုနွစ္တြင္ ဤေျပာင္းမ်ိဳး သစ္ကို
ဇမ္ဘီယာနိုင္ငံတြင္ စတင္စိုက္ပ်ိဳးမည္ျဖစ္သည္။ ဇမ္ဘီယာတြင္
ကေလးထက္၀က္ေက်ာ္သည္ ဘီတာမင္ေအခ်ိဳ႕တဲ့ေနၾကသည္။ လာမည့္ ၃-၄နွစ္ အတြင္း
ဤေျပာင္းမ်ိဳးကို အာဖရိကလက္တင္အေမရိကနွင့္ အာရွနိုင္ငံမ်ားတြင္
တြင္က်ယ္စြာစိုကိစိုက္ပ်ိဳးႏိုင္္ရန္ HarvestPlus ကရည္မွန္းထားသည္။
အဆင့္ျမင့္စိုက္ပ်ိဳးေရးစနစ္
လူတစ္ဦးစီသည္ သီးသန့္ျဖစ္သကဲ့သို့
လယ္တစ္ကြက္စီသည္လည္း သီးသန့္ထူးျခားခ်က္မ်ားရိွသည္ဟု ကိုလိုရာဒိုတကၠသိုလ္၊
စိုက္ပ်ိဳးေရးသုေတသီ ရတ္ခိုဆလာ Raj Khosia ကေျပာသည္။ ရတ္ခိုဆလာသည္
အျပည္ျပည္ဆိုင္ရာတိက်စြာသီးနံွစိုက္ပ်ိဳးေရးဖြဲ႕ International Society Of
Precision Agriculture ၏ ဥကၠ႒ လည္းျဖစ္သည္။
စိုက္ပ်ိဳးေျမတစ္ဧကတိုင္းတြင္ပင္ သီးနံွေပါက္ေရာက္ပံုကြာျခားမႈမ်ားရိွသည္ဟု
သုေတသနမ်ားက ညႊန္ျပခဲ့သည္။ ခိုဆလာသည္ လယ္တစ္ကြက္စီ၏ ထူးျခားခ်က္နွင့္
ကိုက္ညီစြာ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ရန္လယ္သမားမ်ား အားကူညီခဲ့သည္။ သူတို့သည္
ေျမၾသဇာ၏ လွ်ပ္စီးနိုင္မႈ Electrical Conductivityကို တိုင္းတာေသာ
အနီေအာက္ေရာင္ျခည္ကိရိယာ Infrared Devices ။ အသံနွင့္အလင္းအာရံုခံကိရိယာ
Light and Sound Sensors ၊ တည္ေနရာျပကိရိယာ Global Positioning Systems
GPS၊ စသည္တို့ကို ေကာက္ပင္တန္းမ်ားၾကားတြင္ ခ်ထားသည္။
ဤကိရိယာမ်ားစုေပါင္းလ်က္ေကာက္ပင္၏ သန္စြမ္းမႈ၊ ေကာက္ပင္၏ အရြယ္အစား၊
ေရလိုအပ္မႈ၊ နိုက္ထရိုဂ်င္ စေသာ ေျမၾသဇာလိုအပ္မႈတို့ကို တိက်စြာ
ဆန္းစစ္တြက္ခ်က္၍ လယ္သမားထံသတင္းပို့ေပးသည္။ လယ္သမားသည္ သီးနံွစိုက္ခင္းကို
လိုအပ္သည္မ်ား တိက်စြာျဖည့္စြက္ေပးလ်က္ေကာင္းစြာျဖစ္ထြန္းေအာင္ျမင္ေစသည္။
ဇီ၀စိုက္ပ်ိဳးေရး
ယေန့ေခတ္တြင္ ဓာတုေျမၾသဇာနွင့္
ပိုးသတ္ေဆးတို့ကို အသံုးျပဳ စိုက္ပ်ိဳးေသာ ေခတ္စိုက္ပ်ိဳးနည္းသည္
စားသံုးသူနွင့္ သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္အတြက္ အနၱရာယ္မ်ားလွေၾကာင္း သိရိွလာၾကရာ
ဓာတုေျမၾသဇာနွင့္ ပိုးသတ္ေဆးတို့ကို
အသံုးမျပဳဘဲသဘာ၀ေျမၾသဇာနွင့္ပိုးသတ္ေဆးတို့ကိုသာအသံုးျပဳသည့္ ဇီ၀နည္း
စိုက္ပ်ိဳးသီးနံွ Organic Cropsတို့ကိုပို၍ေတာင္းဆိုလာၾကသည္။
အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု၊ဥေရာပစေသာ ဖြံ႕ျဖိဳးျပီးနိုင္ငံမ်ားတြင္
ဇီ၀သီးနံွစားသံုးမႈ သည္တိုးမ်ားလာ လ်က္ရိွျပီး ဇီ၀စိုက္ပ်ိဳးေရး Organic
Farmingသည္ ဖြံ႕ျဖိဳး တြင္က်ယ္ လာလ်က္ရိွသည္။ တရုတ္နိုင္ငံတြင္မူ
ဇီ၀စိုက္ပ်ိဳးမႈတြင္က်ယ္မလာေသးသျဖင့္ အထက္တန္း အရာရိွၾကီးမ်ားနွင့္
လုပ္ငန္းရွင္သူေဌးမ်ားသည္ ကိုယ္ပိုင္ျခံမ်ားထူေထာင္ကာ မိမိစားသံုးရန္
သီးနံွတို့ကိုကိုယ္တိုင္စိုက္ပ်ိဳးလာၾကသည္။သို့ေသာ္ ဇီ၀စိုက္ပ်ိဳးသီးနံွ၏
အထြက္နႈန္းသည္ ေခတ္နည္းျဖင့္စိုက္ပ်ိဳးသည္ထက္ ၂၅ ရာခိုင္နႈန္းေလ်ာ့နည္းေ
ေၾကာင္းသုေတသနမ်ားကျပညႊန္ခဲ့သည္။ စိုက္ပ်ိဳးသီးနံွထုတ္လုပ္မႈသည္
ကမၻာ့ျပည္သူတို့အတြက္ လံုေလာက္ရမည္ျဖစ္သလိုစားသံုးသူနွင့္ သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္
အတြက္လံုျခံဳစိတ္ခ်မႈရိွရန္လည္း လိုအပ္ေပသည္။ ေခတ္စိုက္ပ်ိဳးမႈတြင္
အသံုးျပဳေသာ ဓာတုေျမၾသဇာနွင့္ ပိုးသတ္ေဆးတို့သည္ ျမစ္ေခ်ာင္းမ်ားကို
အဆိပ္သင့္ ညစ္ညမ္းေစကာ ငါး၊ ပုစြန္စေသာ ေရသတၱ၀ါတို့ကို ေသေၾကပ်က္စီးေစသည္။
သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္ကို ထိခိုက္ပ်က္စီးေစသည္မွာလည္း အမွန္ပင္ျဖစ္သည္။
ဇီ၀စိုက္ပ်ိဳး မႈသည္လံုျခဳံစိတ္ခ်မႈရိွေသာ္လည္း
ကမၻာၾကီးကို၀လင္ေအာင္ေကြ်းေမြးရန္
အတြက္ေျမနရာတိုးခ်ဲ႔စိုက္ပ်ိဳးရမည္ျဖစ္သည္။
စိုက္ပ်ိဳးေျမရရိွရန္အတြက္
သစ္ေတာမ်ားကိုခုတ္လဲွပါက ကမၻာၾကီးကိုပို၍ပူျပင္း လာေစမည္ျဖစ္သည္။ ယခုအခါ
ဇီ၀စိုက္ပ်ိဳးေရးတြင္ ၾကက္ေခ်းမ်ားကို ေျမၾသဇာအျဖစ္
အသံုးျပဳေနၾကသည္။သို့ေသာ္ ၾကက္ေခ်းသည္လိုသေလာက္မရနိုင္ျဖစ္ေနသည္။
အာဖရိကတြင္ ငတ္မြတ္ေနေသာ ျပည္သူမ်ားကို ေကြ်းေမြးနိုင္ရန္အတြက္ေခတ္ေသ
စစိုက္ပ်ိဳးနည္းျဖင့္စိုက္ပ်ိဳးကာ သီးနံွအထြက္ကိုသံုးဆတိုးေစရန္
ၾကိဳးပမ္းေနရသည္။ မည္သည့္နည္းျဖင့္စိုက္ပ်ိဴးသည္ျဖစ္ေစ၊
ယခုခုနစ္ဘီလီယံရိွေနေသာ ရာစုေခတ္ အလယ္တြင္ ကိုးဘီလီယံရိွလာမည္ျဖစ္ေသာ
ကမၻာ့လူဦးေရကို ေကြ်းေမြးရန္မွာၾကီးမားေသာ စိန္ေခၚမႈပင္ျဖစ္သည္။
စိုက္ပ်ိဳးနည္းနွစ္မ်ိဳးလံုးကိုပင္ တိုးတက္ေအာင္
လုပ္ေဆာင္ရမည့္အေျခအေနျဖစ္သည္။ ကမၻာ့ျပည္သူမ်ားကို ၀လင္စြာ
ေကြ်းေမြးနိုင္ရန္အတြက္ စိုက္ပ်ိဴးနည္း နွစ္နည္းမွ တစ္ခုကိုေရြးခ်ယ္ရန္
မဟုတ္ဘဲနည္းနွစ္မ်ိဳးစလံုး ကိုပင္အသံုးျပဳရမည္။ နည္းနွစ္မ်ိဳးစလံုးကိုပင္
တိုးတက္ေအာင္ေဆာင္ရြက္ၾကရမည္ဟု သုေတသီတို့ကသံုးသပ္ေနၾကသည္။
အခ်ိဳ႕ကမူကမၻာၾကီး၏ လူဦးေရသည္ စစ္ပဲြမ်ားျဖစ္၍၊ ကပ္ေဘးမ်ား ျဖစ္၍၊
ေဘးအနၱရာယ္မ်ား က်ေရာက္၍ သူ့အလိုအေလ်ာက္
ထိန္းခ်ဳပ္သြားမည္ဟုေမွ်ာ္လင့္ေနၾကသည္။ အခ်ိဳ႕ကလည္း လူဦးေရတိုးမ လာေစရန္
ထိန္းခ်ဳပ္ရမည္ဟုအဆိုျပဳေနၾကသည္။ တရုတ္နိုင္ငံသည္ အမိန့္အာဏာျဖင့္
လူဦးေရကိုထိန္းခ်ဳပ္ေနေသာ္လည္း အိနိၵယနွင့္ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္ နိုင္ငံတို့သည္
ျပည္သူတို့အား ဆဲြေဆာင္စည္းရံုးလ်က္ မိသားစုဦးေရ ထိန္းခ်ဳပ္ရန္
ေဆာင္ရြက္ေနသည္။ စင္စစ္ အိမ္ေထာင္ျပဳမႈ၊ မိသားစုထူေထာင္မႈသည္ ပုဂၢလိက
ေရြးခ်ယ္ဆံုးျဖတ္မႈ သာျဖစ္ေပသည္။ ထိုေရြးခ်ယ္မႈသည္ မိမိမိသားစုဘ၀၊
မိမိနိုင္ငံ၏ လူမႈဘ၀တို့နွင့္ လိုက္ေလ်ာအဆင္ေျပေစရန္ကိုမူ နိုင္ငံေတာ္က
ဦးေဆာင္လမ္းညႊန္နိုင္ေပသည္။
ေရြးခ်ယ္မႈသည္မူပုဂၢလိကလြတ္လပ္ခြင့္သာျဖစ္သင့္ေပသည္။ နိုင္ငံအစိုးရ
အသီးသီးသည္ မိမိနိုင္ငံသားမ်ား၏ လူမႈဘ၀ ဖူလံုေပ်ာ္ရႊင္ေစရန္
ေဆာင္ရြက္ျဖည့္ဆည္းေပး ရမည္ျဖစ္ေပသည္။ ကမၻာသား သန္းခုနစ္ေထာင္အတြက္
စားနပ္ရိကၡာဖူလံုေရးသည္တစ္ဖဲြ႕၊တစ္နိုင္ငံ၊ ပညာရွင္တစ္စုမွ်ျဖင့္
ေျဖရွင္းေဆာင္ရြက္နိုင္မည့္ကိစၥ မဟုတ္ေပ။ ကမၻာသူကမၻာသား အားလံုး
ပါ၀င္ေဆာင္ရြက္ၾကရမည္ျဖစ္သည္။ အသိပညာရွင္၊ အတတ္ပညာရွင္မ်ားနွင့္
ကမၻာသူကမၻာသား အားလံုးသည္ လူသားအားလံုး၏ လူမႈဘ၀ဖူလံုသာယာေရးကို တတ္စြမ္း
သမွ် ပါ၀င္ေဆာင္ရြက္ၾကရမည္ျဖစ္ပါေၾကာင္းျဖင့္.....။
ဖိုးေဆြ(သစ္လုပ္ငန္း)
Source : BBC New.
ဖိုးေဆြ(သစ္လုပ္ငန္း)
Source : BBC New.
|
Tuesday, August 28, 2012
သန္းခုနစ္ေထာင္ကို ေကၽြးေမြးဖို႔
Labels:အတိတ္က ၿမိတ္သမိုင္း
သတင္း
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment