Monday, October 14, 2013

ၾကက္ဟင္းခါးသီး၏ က်န္းမာေရးစြမ္းပကား

 ======================= ခါးသက္သက္ အရသာရွိတဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟာ အပူပိုင္း စိုစြတ္တဲ့ ရာသီမွာ ေပါက္ေလ့ရွိၿပီး အဓိကအားျဖင့္ အာရွတုိင္းျပည္ေတြနဲ႔ ေတာင္ အေမရိကေတြမွာ ေတြ႕ရပါတယ္။ အရသာက ခါးသက္တယ္ ဆိုေပမယ့္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ားစြာ ရွိပါတယ္။ အာဟာရတန္ဖိုး ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ အလြန္ ေလ်ာ့နည္းပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ တန္ဖိုးရွိတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ B1၊ B2 နဲ႔ B3၊ ဗီတာမင္စီ၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ေဖာလစ္အက္စစ္၊ ဇင့္(သြပ္)၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ မဂၢနိစ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္တို႔ ေကာင္းစြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။ သံဓာတ္ ပါဝင္မႈမ်ားၿပီး ဘီတာကယ္႐ိုတင္း ပါဝင္မႈဟာ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းထက္ ႏွစ္ဆ၊ ကယ္လ္စီယမ္ပါဝင္မႈက ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ထက္ ႏွစ္ဆနဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ ပါဝင္မႈက ငွက္ေပ်ာသီးထက္ ႏွစ္ဆ အသီးသီး ပါဝင္ေနပါတယ္။ ၾကက္ဟင္းခါး သီးမွာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို က်ေစတဲ့ အာနိသင္ ရွိသလို Poly-peptide P လို႔ ေခၚတဲ့ အင္ဆူလင္လို ျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးလည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူ တခ်ိဳ႕အတြက္ ေကာင္းက်ိဳးရွိေၾကာင္း ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကိုလည္း ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။ (၁) ေသြးျပႆနာမ်ား ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္ဟာ ေသြးဆိပ္သင့္တာေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့ အနာနဲ႔ ယားယံမႈေတြကို ကုသရာမွာ အလြန္ အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ားပါတယ္။ လက္ဆတ္တဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္ကို သံပုရာရည္နဲ႔ ေရာကာ အစာမရွိခ်ိန္ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ငံုၿပီး ေန႔စဥ္ ေသာက္ေပးရင္ ၄-၆ လအၾကာမွာ သိသာတဲ့ တိုးတက္မႈကို ေတြ႕ရပါတယ္။ (၂) ကာလဝမ္းေရာဂါ ကာလဝမ္းေရာဂါ အေစာပိုင္းအဆင့္မွာ ႀကိတ္ေျခထားတဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးရြက္ လက္ဖက္စားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းနဲ႔ ၾကက္သြန္နီအရည္ လက္ဖက္စားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း သံပုရာရည္ လက္ဖက္စားဇြန္း တစ္ဇြန္းတို႔ကို ဆတူေရာၿပီး ေန႔စဥ္ ေသာက္ေပးပါ။ (၃) ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ ပါတဲ့ အပင္ထြက္ အင္ဆူလင္ဟာ ဆီးနဲ႔ ေသြးထဲက သၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူး ရွိပါတယ္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟာ ေသြးတြင္း အင္ဆူလင္အဆင့္ကို တိုးေစတာမ်ိဳး မရွိဘဲ ဂလူးကို႔စ္ ခံႏိုင္ရည္ရွိမႈကို သိသိသာသာ ေကာင္းမြန္ေစတာ ျဖစ္ပါတယ္။ (၄) စြမ္းအင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္ကို ပံုမွန္ ေသာက္ေပးတာေၾကာင့္ စြမ္းအင္နဲ႔ သက္လံုကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ႏွစ္ႏွစ္ၿခိဳက္ၿခိဳက္ အိပ္ေမာက်ေစပါတယ္။ (၅) မ်က္စိျပႆနာမ်ား ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ ဘီတာ ကယ္႐ိုတင္းနဲ႔ တျခား အာနိသင္ေတြ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ မ်က္စိျပႆနာေတြကို ကင္းေဝးေစၿပီး အျမင္အာ႐ံုကို တိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ (၆) အရက္နာက်ျခင္း ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္ဟာ အရက္နာက်တဲ့ ေဝဒနာကို ကုသရာမွာ ေကာင္းက်ိဳးရွိပါတယ္။ အရက္ေသာက္တာေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့ အသည္းေဝဒနာေတြကို ျပဳျပင္ေပးၿပီး အသည္းကို သန္႔စင္ေစပါတယ္။ (၇) ကိုယ္ခံစြမ္းအား ေကာင္းမြန္ျခင္း ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္ဟာ ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေအာင္ တည္ေဆာက္ေပးၿပီး ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ေရာဂါ တြန္းလွန္ႏိုင္စြမ္း ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ (၈) လိပ္ေခါင္း ၾကက္ဟင္းခါးရြက္က ရတဲ့အရည္ လက္ဖက္စားဇြန္း သံုးဇြန္းကို ေထာပတ္၊ ႏို႔တစ္ဖန္ခြက္နဲ႔ ေရာကာ နံနက္တို္င္း အစာမရွိခ်ိန္မွာ ေသာက္ေပးရင္ တစ္လအၾကာမွာ သက္သာသြားပါလိမ့္မယ္။ လိပ္ေခါင္းက နာက်င္ေနရင္ ၾကက္ဟင္းခါးပင္ရဲ႕ အျမစ္ကို ေစးပ်စ္ေအာင္ ႀကိတ္ၿပီး လိပ္ေခါင္းေပၚမွာ အုပ္ေပးပါ။ (၉) ဆိုးရီးေယးစစ္ အေရျပားအနာ ၾကက္ဟင္းခါးရြက္ အရည္ကို ပံုမွန္ေသာက္ေပးရင္ ဆုိးရီးေယးစစ္နဲ႔ တျခား ဖန္းဂစ္မိႈစြဲတဲ့ အေရျပားအနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ (၁၀) အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း လတ္ဆတ္တဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္ ႏွစ္ေအာင္စနဲ႔ ေရေရာထားတဲ့ ပ်ားရည္တစ္ခြက္ကို ေရာေသာက္ေပးရင္ ပန္းနာရင္က်ပ္၊ ေလႁပြန္ ေရာင္တာ စတဲ့ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစ ပါတယ္။ သတိျပဳရမွာက ဆီးခ်ိဳကုသေဆး ေသာက္ေနတဲ့ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ရွိသူေတြ အေနနဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးအရည္ မေသာက္ခင္ ဆရာဝန္နဲ႔ တုိင္ပင္ပါ။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေတြ အေနနဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို အလြန္အမင္း စားေသာက္တာမ်ိဳး ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ Ref:yatanarpon

No comments: