Thursday, October 17, 2013

*** ကြ်ဲေကာသီးအေၾကာင္းသိေကာင္းစရာ ***



ကြ်ဲေကာသီးတို ့သည္ အခ်ဥ္ဓာတ္အက္ဆစ္ပါရွိေသာ အသီးမ်ိဳးႏြယ္၀င္ျဖစ္ျပီး၊ ကမၻာေပၚရွိ အခ်ဥ္သီးမ်ိဳးႏြယ္ထဲတြင္ အၾကီးဆံုးအမ်ိဳးအစား ျဖစ္ပါသည္။ အေရွ ့ေတာင္အာရွႏိုင္ငံမ်ားျဖစ္ေသာ တရုပ္ႏွင့္ အိႏိၵနယ္စပ္တို ့တြင္ စတင္ ေပါက္ေရာက္ၾကျပီး၊ ဂ်ပန္၊ ကာေရဘီယန္ ႏွင့္ အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုတို ့တြင္လည္း က်ယ္က်ယ္ျပန္ ့ျပန္ ့ေတြ ့ ျမင္ရပါသည္။ “တရုပ္ျပည္၏ဂရိတ္ဖရုသီး” အျဖစ္ ေခၚေ၀ၚေလ့ရွိျပီး၊ တရုပ္ရိုးရာမ်ားတြင္ “ နမိတ္ေကာင္းတဲ့ မဂၤလာရွိေသာအသီး” အျဖစ္ အခမ္းအနားမ်ားတြင္ အသံုးျပဳေလ့ရွိၾကပါသည္။ အသီး၏ ပုံသ႑ာန္မွာ လံုး၀န္းျပီး၊ အခ်င္းမွာ ၃၀-စင္တီမီတာေလာက္ရွိတတ္ပါသည္။ ေရေျမသဘာ၀ႏွင့္ အမ်ိဳးအစားေပၚလိုက္၍ အသီး၏ အရြယ္သည္ ေပါင္ ၂၀ ေက်ာ္ အေလးခ်ိန္ ရွိတတ္ပါသည္။ အျပင္ပိုင္းအခြံအေရာင္သည္ အစိမ္းေဖ်ာ့ေရာင္ျဖစ္ျပီး၊ အသီးမွည့္လာ ေသာအခါတြင္ အ၀ါေရာင္ေျပာင္း သြားပါသည္။ အေပၚယံအခြံသည္ ေတာ္ေတာ္ထူေသာ္လည္း၊ သိပ္မမာသည့္ အတြက္ ခြာရလြယ္ကူပါသည္။ ထိုအခြံေအာက္တြင္ ေရျမွဳပ္သဏၭာန္ အျဖဴေရာင္အခြံအေခါက္တို ့ ရွိပါသည္။ အသီးအျမႊာ ေလးမ်ားေပၚတြင္ အခြံပါးတစ္ထပ္ ဖံုးအုပ္ထားျပီး၊ ထိုအခြံ ပါးတို ့သည္ အရသာခါးတတ္သျဖင့္ ကုန္စင္ ေအာင္ ႏႊာျပီးမွစားၾကပါသည္။ ဂရိတ္ဖရုသီး၏ အရာသာႏွင့္ခပ္ဆင္ဆင္တူပါသည္။ သို ့ေသာ္ ကြ်ဲေကာသီးက မဆိုသေလာက္ အရသာခါးသက္သက္ ရွိပါသည္။ အသီးထဲရွိအသားသည္ မ်ားေသာအားျဖင့္ အျဖဴ ေရာင္ျဖစ္ျပီး၊ ခ်ိဳခ်ဥ္အရသာရွိပါသည္။ တခါတရံ ပန္းေရာင္ (သို ့မဟုတ္) အနီေရာင္တုိ ့ကိုေတြ ့ရတတ္ျပီး၊ ထိုအမ်ိဳးအစားက အျဖဴသီးထက္ အခ်ဳိဓာတ္ပိုကဲပါသည္။ ျမန္မာျပည္တြင္ မြန္ျပည္နယ္၊ ေမာ္လျမိဳင္ ႏွင့္ တနသၤာရီတိုင္း၊ ထား၀ယ္ျမိဳ ့ တို ့မွ ထြက္ရွိေသာ ကြ်ဲေကာသီးက အလြန္နံမည္ၾကီးပါသည္။ မိုးရာသီတြင္ လႈိုင္လႈိင္ေပါပါသည္။

ပံုမွန္အားျဖင့္ ကြ်ဲေကာသီးကို သူ ့ခ်ည္းဘဲ အစိပ္လိုက္အခြံႏႊာ၍ စားၾကသလို၊ ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ ေဖ်ာ္ေသာက္ၾက ပါသည္။ အခ်ဥ္ဓာတ္ကဲေသာ ကြ်ဲေကာသီးကိုေတာ့ သၾကား (သို ့မဟုတ္) ပ်ားရည္ (သို ့မဟုတ္) ႏြယ္ခ်ိဳမႈန္၊့ ဆား အနဲငယ္ ႏွင့္ ငရုပ္သီးမႈန္ ့တို ့ျဖင့္ ေရာစပ္၍စားၾကပါသည္။ ဟင္းလ်ာအျဖစ္ အသုပ္သုပ္ စားလို ့ရပါသည္။ တရုပ္ ႏို္င္ငံတြင္ ကြ်ဲေကာသီးအခြံ၏ အနံ ့အရသာျဖင့္ သၾကားလံုး ျပဳလုပ္ၾကသလို၊ တရုပ္ရိုးရာ အခ်ိဳပြဲဟင္းရည္အျဖစ္ ေသာက္သံုးေလ့ရွိၾကပါသည္။

ေဆးပညာရႈေထာင့္မွ ၾကည့္ပါက၊ ၁၉၀-ဂရမ္ရွိေသာ ကြ်ဲေကာသီးထဲတြင္ ဆိုဒီယမ္ (၂) မီလီဂရမ္၊ ကစီဓာတ္ (၁၈.၃) ဂရမ္၊ ပရုိတင္း (၁.၄) ဂရမ္၊ ဗီတာမင္စီ (၁၁၅.၉) ဂရမ္၊ ကယ္စီယမ္ (၈) မီလီဂရမ္၊ သံဓာတ္ (၀.၂) မီလီဂရမ္၊ မဂနီစီယမ္ (၁၁) မီလီ ဂရမ္၊ ေဖာ့စဖရက္စ္ (၃၂) မီလီဂရမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ (၄၁၀) မီလီဂရမ္၊ ဇင့္ (၀.၁၅) မီလီဂရမ္၊ ေကာ့ပါး (၀.၀၉၁) မီလီဂရမ္၊ မဂနီ စီယမ္ (၀.၀၃၂) မီလီဂရမ္၊ သီအာမင္ (၀.၀၆၅) မီလီဂရမ္၊ ရီဘိုဖလာဗင္ (၀.၀၅၁) မီလီဂရမ္၊ နီအာစင္ (၀.၀၄၁၈) မီလီဂရမ္ ႏွင့္ ကယ္လိုရီ (၇၂) ပါရွိပါသည္။ အဆိုပါ အာဟာဓာတ္မ်ားျဖင့္ ေပါၾကြယ္၀သည့္အတြက္ ကြ်ဲေကာသီး က လူသားတို ့က်န္းမာေရးကို တစ္ဖက္တစ္လမ္းမွမ်ားစြာ အေထာက္အကူ ျပဳေပးႏိုင္ပါသည္။ အထူးသျဖင့္ တရုပ္ရိုးရာေဆးျမီးတို ကုထံုးမ်ားတြင္ ကြ်ဲေကာသီးကို အသံုးျပဳေလ့ရွိၾကပါသည္။

1. ကြ်ဲေကာသီး၏ အေရက အစာအိမ္ကို အယ္ကာလိုင္းအျဖစ္ ဓာတ္ျပဳေပးႏိုင္ေသာေၾကာင့္၊ အစာကိုေကာင္း စြာ ေခ်ဖ်က္ေပးႏိုင္ပါသည္။ ထမင္းစားေသာက္ျပီးေနာက္ အေစာေၾကေဆးအျဖစ္ ကြ်ဲေကာသီးကို မွီ၀ဲႏိုင္ပါ သည္။ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွလဲ ကင္းေ၀းေစႏိုင္ပါသည္။

2. ကြ်ဲေကာသီး၏အသား ကို ဖံုးအုပ္ထားေသာ အျဖဴေရာင္အခြံပါးလႊာထဲတြင္ bioflavonoid ဓာတ္ ပါရွိေပရာ၊ ထိုဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားပ်ံ ့ႏွံ ့မႈ ကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္စြမ္းရွိပါသည္။ ထို ့ျပင္ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ ပိုလွ်ံေသာ estrogen မ်ားကို ရွင္းလင္းေပးသည့္အတြက္ ရင္သားကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ျပန္ ့ပြားမႈကို ထိထိေရာက္ေရာက္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။ အစာအိမ္ ႏွင့္ မုန္ ့ခ်ိဳအိတ္ ကင္ဆာတို ့ကိုလဲ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါသည္။ အူမၾကီးကင္ဆာ ကို မျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။

ဗီတာမင္စီ အေျမာက္ျမားပါရွိသည့္အတြက္ ေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ားကို ဆန္ ့က်ံဳ ့ ေပ်ာ့ေျပာင္းေစႏိုင္သည့့္ျပင္ pection ဓာတ္ ပါရွိသျဖင့္ ေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ားပိတ္ဆို ့မႈမျဖစ္ေစဘဲ၊ ေသြးကို ေကာင္းစြာစီးဆင္းလည္ပတ္ ေစႏိုင္သျဖင့္ ႏွလံုးကို က်န္းမာေစပါသည္။ ထို ့ျပင္ ကြ်ဲေကာသီးကို မွန္မွန္စားေပးျခင္းျဖင့္ ကိုလက္စထေရာ က်ေစႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ေပၚမႈ အလားအလာကို ဟန္ ့တားေပးႏိုင္ပါသည္။

4. ခႏၶာကို္ယ္အေလးခ်ိန္ က်လိုသူမ်ားအတြက္ ကြ်ဲေကာသီးက ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။ အင္ဇိုင္းကို ေလာင္ကြ်မ္း ေစျပီး၊ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ကစီ ႏွင့္ သၾကား တို ့ကို စုပ္ယူေပးသျဖင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို က်ေစပါသည္။ ထို ့ျပင္ ကြ်ဲေကာသီးထဲ တြင္ အမွ်င္ဓာတ္ အေျမာက္အမ်ားပါရွိျခင္းေၾကာင့္၊ အစာခံႏိုင္ျပီး၊ မၾကာခဏ အစာစားခ်င္ စိတ္ကို မျဖစ္ေပၚေစပါဘူး။

ကြဲ်ေကာသီးသည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ဖယ္ထုတ္ေပးကာ၊ ေသြးကုိလဲသန္ ့စင္ေစပါ သည္။

6. ကြ်ဲေကာသီး စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ပင္ပန္းႏြမ္းလ်ျခင္း၊ အိ္ပ္မေပ်ာ္ဘဲမ်က္ေစ့ေၾကာင္ျခင္း၊ လည္ပင္းနာျခင္း၊ ႏွင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါတို ့ကို သက္သာ ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္ပါသည္။ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကိုလဲ တိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေစေသာ ေၾကာင့္ အဖ်ားေရာဂါမ်ား မျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။

7. ကြ်ဲေကာသီးထဲတြင္ ပိုတက္စီယမ္ အေျမာက္အမ်ားပါရွိသည့္အတြက္၊ ေသြးကိုပံုမွန္ ျဖစ္ေစသျဖင့္ ေသြးတိုး ေရာဂါေ၀ဒနာသည္္မ်ား စားသံုးသင့္ပါသည္။ ကြဲ်ေကာသီးက ေသြးတိုးေရာဂါေပ်ာက္ေဆး၀ါးမ်ားထက္ ပိုမို အစြမ္းထက္ျမက္သည္ဟု ဆိုပါသည္။

ပန္းနာရင္က်ပ္ ကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။

9. ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္မ်ား ခႏၶာကိုယ္ေဖာေရာင္ ျခင္းအတြက္ ကြ်ဲေကာသီး စားေပးသင့္ပါသည္။

10. ဗီတာမင္စီ အေျမာက္အမ်ားပါရွိျခင္းေၾကာင့္ အနာမ်ားကို က်က္ေစပါသည္။ သြားဖံုးေသြးယိုစီးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးျပီး သြားမ်ားကို ခိုင္မာေစပါသည္။ ခံတြင္းရနံ ့ဆိုးမ်ား မျဖစ္ေပၚေစပါ။ အေအးမိႏွာေစး ေခ်ာင္းဆိုးျခင္းႏွင့္ ရာသီဖ်ားမ်ားကို အလြယ္တကူမကူးစက္ေစႏိုင္ပါ။

11. ကြ်ဲေကာသီးထဲတြင္ ပါရွိေသာ ပိုတက္စီယမ္က၊ အရိုးပြျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျပီး၊ အရိုးကိုခိုင္မာေစပါသည္။ ထို ့ျပင္ ၾကြက္သားမ်ား က်ံဳ ့ျခင္းဆန္ ့့ျခင္းကို အားေပးသျဖင္ ့ ေျခသလံုးၾကြက္သားမ်ားကို ၾကြက္မတက္ေစ ႏိုင္ပါ။

12. ေသြးအားနည္းေရာဂါ မွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။

အသားအေရအတြက္ ကြ်ဲေကာသီးအစြမ္း။

အသားအေရဆိုသည္မွာ ခႏၶာကိုယ္ႀကီးတစ္ခုလံုးကို လႊမ္းၿခံဳကာရံေပးထားေသာ အႀကီးဆံုးအဂၤါတစ္ခုျဖစ္သည့္ အေရျပားကို ရည္ညႊန္းျခင္း ျဖစ္ပါသည္္။ မိမိ ၏ ေန ့တဓူ၀ ေနထိုင္စားေသာက္မႈေၾကာင့္ ဝက္ျခံ၊ အဖုအပိမ့္ႏွင့္ အစက္အေျပာက္မ်ား ထြက္လာႏိုင္သလိ၊ု ၾကည္လင္စိုျပည္သည့္ အသားအေရကိုလည္း ပိုင္ဆိုင္ႏိုင္ပါသည္။ ေဘးဥပါသ္ ကင္းေ၀းစြာျဖင့္ အသားအေရလွပမႈအတြက္ အေထာက္အကူျဖစ္ေစတဲ့ အစားအစာမ်ားကေတာ့ အေရာင္အဆင္း အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိေသာ သစ္သီးဝလံႏွင့္ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ားသာ ျဖစ္ပါသည္။

ကြ်ဲေကာသီးသည္ အခ်ဥ္သီးမ်ိဳးႏြယ္ထဲတြင္ အၾကီးဆံုးအသီးျဖစ္သျဖင့္ ဗီတာမင္စီ ၾကြယ္၀စြာပါရွိျခင္းျခင္းေၾကာင့္ အေရျပားထဲက ကိုေလဂ်င္ေခၚ အမွ်င္ဓာတ္ကို က်န္းမာၿပီး တင္းရင္းေစသည့္အတြက္ အသားအေရကို ႏုပ်ိဳလွပေစ ကာ အရြယ္တင္ႏိုပ်ိဳေစမွာ အမွန္ပါ။ အထူးသျဖင့္ ကြ်ဲေကာသီးအခြံထဲတြင္ အသားအေရကို ျဖဴစင္၀င္းမြတ္ေစသည့္ ေဆးဘက္၀င္အစြမ္းထက္ျမတ္ေသာ အဆီတစ္မ်ိဳး ပါရွိပါသည္။ ထိုအဆီကိုအေျခခံ၍ မ်က္ႏွာလိမ္းကရင္မ္၊ ကိုယ္လိမ္းကရင္မ္ ႏွင့္ ဂ်ိဳင္းလိမ္း Roll On တို ့ ထုတ္လုပ္ၾကပါသည္။

မပင္မပန္း အလုပ္မရႈပ္ေစဘဲ၊ မိမိ အိမ္မွာပင္ ကြ်ဲေကာသီး ျဖင့္ အသားအေရထိန္းသိမ္းႏိုင္ပါသည္။ ဦးစြာ ေရခ်ိဳးျပီး ေနာက္၊ မ်က္ႏွာအႏွွံ ့ႏွင့္ ဂ်ိဳင္းသားမ်ားကို အရည္ညွစ္ထားေသာ ကြ်ဲေကာသီး အရည္ျဖင့္ စိမ့္၀င္ေအာင္ လိမ္းေပးပါ။ ကြ်ဲေကာသီးအခြံကို အနဲငယ္ညွစ္ျပီး ထြက္လာေသာ သတၱဳရည္ျဖင့္ ဂ်ိဳင္းသားမ်ားကို လိမ္းက်ံေပးႏိုင္ပါသည္။ ေနာက္ ၁၅-မိနစ္ခန္ ့အၾကာတြင္ မ်က္ႏွာႏွင့္ ဂိ်ဳင္းသားမ်ားကို ေရေအးျဖင့္ ျပန္လည္ေဆးေၾကာေပးဘို ့မေမ့ပါႏွင့္။ ထိုကဲ့သို ့ တစ္ေန ့တစ္ၾကိမ္ မွန္မွန္လိမ္းေပးရံုျဖင့္ ရက္သတၱပတ္အနဲငယ္အတြင္္း ဂ်ိဳင္းသားမ်ား ျဖဴေဖြးလာပါလိမ့္မည္။ မ်က္ႏွာ အသားအေရကို အစိုဓာတ္ထိန္းသိမ္းေပးျပီး တင္းရင္း၀င္းစိုလာျခင္း၊ ေခြ်းေပါက္မ်ား ပြင့္ေစျပီး၀က္ျခံေပ်ာက္ျခင္း ...စသည္ျဖင့္ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာ ခံစားႏိုင္ပါလိမ့္မည္။

မွတ္ခ်က္။

(၁) အသားကို ဖံုးအုပ္ထားေသာ အျဖဴေရာင္အခြံပါးသည္ အတန္ငယ္ ခါးသက္သက္ရွိေသာ္လဲ၊ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကို ေကာင္းစြာ ႏွိမ္ႏွင္းႏိုင္သည့္အတြက္ ထိုအခြံပါးကို စားေပးသင့္ပါသည္။

(၂) အေလးခ်ိန္စီးေသာ ကြ်ဲေကာသီးသည္ အရည္လည္းပိုရႊမ္းပါသည္။

(၃) အျဖဴေရာင္ သီးထက္ ပန္းေရာင္ (သို ့မဟုတ္) အနီေရာင္ အသီးတို ့ကအရသာပိုခ်ိဳျပီး၊ အာဟာရဓာတ္လဲ ပိုပါသည္။

(၄) အမွည့္လြန္ျပီး ေပ်ာ့ေနေသာ အသီးမ်ားႏွင့္ ဒဏ္ရာရွိေနေသာအသီးမ်ားကို ေရွာင္ရွားသင့္ပါသည္။
သတိျပဳရန္။
(၁) အခ်ိဳ ့ေသာသူမ်ားသည္ ေမြးရာပါ ဗို္က္တာမင္စီ ႏွင့္ ဓာတ္မတည့္သူမ်ားရွိပါသည့္အတြက္ ဗိုက္တာမင္စီ ၾကြယ္၀ ေသာ ကြ်ဲေကာသီးကို စားမိပါက၊ အေရျပားေပၚတြင္ အဖုအပိမ့္အနီစက္မ်ားထြက္ျပီး၊ အေရျပားေရာင္ရမ္းေစတတ္ ပါသည္။

(၂) ဗို္က္တာမင္စီ ၾကြယ္၀ေသာ သီးႏွံျဖစ္သျဖင့္ အလြန္အကြ်ံစားသံုးပါက၊ ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္ျခင္း၊ ၀မ္းခ်ဳပ္ ျခင္းစသည့္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ား ျဖစ္ေစႏို္င္ပါသည္။
(၃) ကြ်ဲေကာသီး ကို သံပုရာသီး ႏွင့္တြဲဖက္မစားသင့္ပါ။ ေသေစႏိုင္ပါသည္။

++++++++

“ အာေရာဂ်ံ ပရမံလာဘံ ” က်န္းမာေရး သည္ လာဘ္ၾကီးတစ္ပါးပါ။ ေရာဂါျဖစ္လာမွ ကုသျခင္းထက္၊ ၾကိဳတင္ကာ ကြယ္ျခင္းက အေကာင္းဆံုးနည္းလမ္းပါ။ ယေန ့ကမၻာေပၚတြင္ အျဖစ္မ်ားျပီး၊ ကုသရန္ခက္ခဲေသာ ကင္ဆာေရာဂါ ဆိုးၾကီးမ်ားအတြက္ ကြ်ဲေကာသီးက တစ္ဖက္တစ္လမ္းမွ ေကာင္းက်ိဳးျပဳေပးလွ်က္ရွိရာ၊ ယခုလို မိုးရာသီတြင္ သာ ေပါေပါမ်ားမ်ား ရရွိေသာ ရာသီစာသီးႏွံတစ္ခု ျဖစ္သည့္ ကြ်ဲေကာသီးကို ကင္ဆာကာကြယ္ေဆးအျဖစ္ “ အစာလဲ ေဆး၊ ေဆးလဲအစာ ” ဆိုသလို သင့္တင့္မွ်တစြာ စားသံုးေပးၾကေစလိုပါေၾကာင္း……..။

ဘာသာျပန္သူ (ေပါက္ေပါက္)

ref : internet (health benefits of Pomelo)

၁၇-၁၀-၂၀၁၃ ေန ့ထုတ္ျပည္ေထာင္စုေန ့စဥ္သတင္းစာ (စာမ်က္ႏွာ ၉) တြင္ေဖာ္ျပခံ ရတဲ့ေဆာင္းပါးေလးပါ။ FB မိတ္ေဆြမ်ား က်မၼာသုတရေစဖို ့ထပ္ဆင့္မွ်ေ၀ေပးလိုက္ ရပါတယ္ရွင္ (ေစတနာမ်ားစြာျဖင့္…..ေပါက္ေပါက္)
++++++++++++++++++++++++++++

No comments: