ျမန္မာလူမ်ဳိးမ်ား အဓိက စားသုံးေနေသာ ငါးပိတြင္ ယူရီးယား ဓာတ္ေျမၾသဇာ
ပါဝင္သည္ကို ေတြ႕ရွိရသည္ဟု စားသုံးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္း ဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခိုင္က
The Voice သို႔ ေျပာၾကားသည္။
လုပ္ငန္းရွင္ တစ္ဦးက ငါးပိႏွင့္
ပတ္သက္ေသာ စီးပြားေရး လုပ္လိုသျဖင့္ ဧရာဝတီတိုင္းတြင္ ငါးပိ ဝယ္ယူႏိုင္ရန္
စားသုံးသူ ကာကြယ္ေရးအသင္းက ကူညီရာတြင္ ငါးပိမ်ား၌ ဓာတ္ေျမၾသဇာမ်ား
ထည့္သြင္း အသုံးျပဳထားျခင္း ကို ေတြ႕ရွိခဲ့ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ၎က ေျပာသည္။
အဆိုပါ ကိစၥႏွင့္ ပတ္သက္၍ ၾသဂုတ္လ ၁၉ ရက္ေန႔တြင္ ရန္ကုန္ၿမဳိ႕ေတာ္ရွိ
စီးပြားေရးႏွင့္ ကူးသန္း ေရာင္းဝယ္ေရး ဝန္ႀကီးဌာန၌ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါး
ကြပ္ကဲေရးဌာန FDA၊ ရန္ကုန္ၿမဳိ႕ေတာ္ စည္ပင္သာယာေရး ေကာ္မတီ ေစ်းမ်ားဌာန၊
စီးပြားေရးႏွင့္ ကူးသန္းေရာင္းဝယ္ေရး ဝန္ႀကီးဌာန၊ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား၊
အသင္းအဖြဲ႕မ်ားႏွင့္ စားသုံးသူ ကာကြယ္ေရးအသင္းတို႔ ေတြ႕ဆုံ ေဆြးေႏြး မႈမ်ား
ျပဳလုပ္ခဲ့ေၾကာင္း ၎က ရွင္းျပသည္။
ယင္းေဆြးေႏြးမႈမ်ားအရ ၾသဂုတ္လ
၂၀ ရက္ေန႔တြင္ ရန္ကုန္ၿမဳိ႕ေတာ္ ရွိ ေညာင္ပင္ေလးေစ်းႏွင့္ ဒဂုံစင္တာသို႔
သြားေရာက္ကာ ေလ့လာမႈမ်ား စတင္ လုပ္ေဆာင္မည္ ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ျပည္တြင္း၊
ျပည္ပမွ ကုန္စည္မ်ား ဝင္ေရာက္မႈကို ေလ့လာရန္ လုပ္ေဆာင္ျခင္း ျဖစ္ၿပီး
ျပည္တြင္းရွိ အစိုးရ မဟုတ္ေသာ အသင္းအဖြဲ႕မ်ားႏွင့္ အစိုးရတို႔ ပူးေပါင္းကာ
လုပ္ေဆာင္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း ဦးဗအုပ္ခိုင္က ဆိုသည္။
ကမၻာေပၚတြင္
ကင္ဆာေရာဂါ ဒုတိယ အျဖစ္အမ်ားဆုံး ႏိုင္ငံျဖစ္ေသာ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္
စိမ္းစားငါးပိ၊ မွ်င္ ငါးပိ၊ ဒမင္း ငါးပိ၊ ေရက်ဳိ ငါးပိႏွင့္
ငါးပိေကာင္မ်ားသည္ အစားအမ်ားဆုံး ငါးပိမ်ားျဖစ္ၿပီး ငါးက်ည္း၊ ငါးခူ၊
ငါးရံ႕၊ ငါးေျပမ၊ ငါးစင္႐ိုင္း၊ ငါးခုံးမ စသည့္ ငါးမ်ားကို ငါးပိ
ျပဳလုပ္ရာတြင္ အသုံးျပဳေလ့ ရွိသည္။
ငါးမွ ငါးပိျဖစ္ရန္
လုပ္ေဆာင္ရာတြင္ ေစ်းကြက္သို႔ တင္ပို႔ႏိုင္ရန္ ပုံမွန္ ေျခာက္လမွ
တစ္ႏွစ္အတြင္း ၾကာျမင့္သျဖင့္ ငါးအ႐ိုး အလြယ္တကူ ေဆြးျမည့္ေစရန္အတြက္
အသီးအႏွံ ႀကီးထြားေစရန္ အသုံးျပဳေသာ ဓာတ္ေျမၾသဇာတြင္ ပါရွိသည့္
အက္စစ္ဓာတ္ကို အသုံးျပဳျခင္း ျဖစ္သည္ဟု ၎က သုံးသပ္သည္။
“အသီးအႏွံကေတာ့ တစ္ဆင့္ လူဆီ ကူးစက္တာေလ။ ငါးပိက်ေတာ့ တိုက္႐ိုက္ဆိုေတာ့
လူ႔ခႏၶာကိုယ္က ကလီစာေတြအတြက္ စဥ္းစားသာ ၾကည့္ေတာ့” ဟု ၎က ဆိုသည္။
ငါးပိတြင္ ဓာတ္ေျမၾသဇာမ်ား ပါဝင္သည္ ဆိုသည့္အေပၚ ငါးပိ လုပ္ငန္းရွင္ မ်ားက
၎တို႔ ငါးပိတြင္ ဓာတ္ေျမၾသဇာ ပါဝင္ျခင္း မရွိေၾကာင္း စားသုံးသူ ကာကြယ္ေရး
အသင္းသို႔ လာေရာက္ ေျပာၾကားမႈမ်ား ရွိေၾကာင္း၊ လာေရာက္ စစ္ေဆးေစလိုသည္ဟု
ကမ္းလွမ္းထားေသာ္လည္း သြားေရာက္ စစ္ေဆးမည္ မဟုတ္ဘဲ ေစ်းကြက္အတြင္းရွိ
ငါးပိမ်ားကိုသာ ရယူကာ ဓာတ္ခြဲခန္း သို႔မဟုတ္ FDA သို႔ ေပးပို႔
စစ္ေဆးမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ၎က ေျပာၾကားသည္။
အသီးအ႐ြက္မ်ား
ျဖစ္ထြန္းေရးအတြက္ စိုက္ပ်ဳိးရာတြင္ အသုံးျပဳသည့္ ယူရီးယား ဓာတ္ေျမၾသဇာတြင္
ပါဝင္ေသာ Carcinogenic Activit သည္ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္သည္ဟု အေထြေထြေရာဂါကု
ဆရာဝန္ တစ္ဦးက The Voice သို႔ ေျပာၾကားသည္။
စိမ္းစား ငါးပိႏွင့္
အျခား ငါးပိမ်ားတြင္ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္ေသာ အနီေရာင္ ဆိုးေဆးမ်ား
သံုးထားသည္ ကို စစ္ေဆး ေတြ႕ရွိရသျဖင့္ ငါးပိ ထုတ္လုပ္၊ ျဖန္႔ျဖဴး၊
ေရာင္းခ်သူမ်ားကို အစားအေသာက္တြင္ သုံးစြဲရန္ ခြင့္မျပဳေသာ
ဓာတုဆိုးေဆးမ်ားကို လုံးဝ အသုံးမျပဳရန္ႏွင့္ လိုက္နာ ေဆာင္႐ြက္ျခင္း
မရွိပါက သက္ဆိုင္ရာ အာဏာပိုင္ အဖြဲ႕အစည္းက အမ်ဳိးသား အစားအေသာက္ ဥပေဒအရ
တရားစြဲဆို အေရးယူမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ၂၀၀၉ ခုႏွစ္တြင္ က်န္းမာေရး ဝန္ႀကီးဌာနက
သတိေပးခ်က္ ထုတ္ျပန္ထားသည္။
The Voice Weekly
ျမန္မာလူမ်ဳိးမ်ား အဓိက စားသုံးေနေသာ ငါးပိတြင္ ယူရီးယား ဓာတ္ေျမၾသဇာ ပါဝင္သည္ကို ေတြ႕ရွိရသည္ဟု စားသုံးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္း ဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခိုင္က The Voice သို႔ ေျပာၾကားသည္။
လုပ္ငန္းရွင္ တစ္ဦးက ငါးပိႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ စီးပြားေရး လုပ္လိုသျဖင့္ ဧရာဝတီတိုင္းတြင္ ငါးပိ ဝယ္ယူႏိုင္ရန္ စားသုံးသူ ကာကြယ္ေရးအသင္းက ကူညီရာတြင္ ငါးပိမ်ား၌ ဓာတ္ေျမၾသဇာမ်ား ထည့္သြင္း အသုံးျပဳထားျခင္း ကို ေတြ႕ရွိခဲ့ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ၎က ေျပာသည္။
အဆိုပါ ကိစၥႏွင့္ ပတ္သက္၍ ၾသဂုတ္လ ၁၉ ရက္ေန႔တြင္ ရန္ကုန္ၿမဳိ႕ေတာ္ရွိ စီးပြားေရးႏွင့္ ကူးသန္း ေရာင္းဝယ္ေရး ဝန္ႀကီးဌာန၌ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါး ကြပ္ကဲေရးဌာန FDA၊ ရန္ကုန္ၿမဳိ႕ေတာ္ စည္ပင္သာယာေရး ေကာ္မတီ ေစ်းမ်ားဌာန၊ စီးပြားေရးႏွင့္ ကူးသန္းေရာင္းဝယ္ေရး ဝန္ႀကီးဌာန၊ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား၊ အသင္းအဖြဲ႕မ်ားႏွင့္ စားသုံးသူ ကာကြယ္ေရးအသင္းတို႔ ေတြ႕ဆုံ ေဆြးေႏြး မႈမ်ား ျပဳလုပ္ခဲ့ေၾကာင္း ၎က ရွင္းျပသည္။
ယင္းေဆြးေႏြးမႈမ်ားအရ ၾသဂုတ္လ ၂၀ ရက္ေန႔တြင္ ရန္ကုန္ၿမဳိ႕ေတာ္ ရွိ ေညာင္ပင္ေလးေစ်းႏွင့္ ဒဂုံစင္တာသို႔ သြားေရာက္ကာ ေလ့လာမႈမ်ား စတင္ လုပ္ေဆာင္မည္ ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ျပည္တြင္း၊ ျပည္ပမွ ကုန္စည္မ်ား ဝင္ေရာက္မႈကို ေလ့လာရန္ လုပ္ေဆာင္ျခင္း ျဖစ္ၿပီး ျပည္တြင္းရွိ အစိုးရ မဟုတ္ေသာ အသင္းအဖြဲ႕မ်ားႏွင့္ အစိုးရတို႔ ပူးေပါင္းကာ လုပ္ေဆာင္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း ဦးဗအုပ္ခိုင္က ဆိုသည္။
ကမၻာေပၚတြင္ ကင္ဆာေရာဂါ ဒုတိယ အျဖစ္အမ်ားဆုံး ႏိုင္ငံျဖစ္ေသာ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ စိမ္းစားငါးပိ၊ မွ်င္ ငါးပိ၊ ဒမင္း ငါးပိ၊ ေရက်ဳိ ငါးပိႏွင့္ ငါးပိေကာင္မ်ားသည္ အစားအမ်ားဆုံး ငါးပိမ်ားျဖစ္ၿပီး ငါးက်ည္း၊ ငါးခူ၊ ငါးရံ႕၊ ငါးေျပမ၊ ငါးစင္႐ိုင္း၊ ငါးခုံးမ စသည့္ ငါးမ်ားကို ငါးပိ ျပဳလုပ္ရာတြင္ အသုံးျပဳေလ့ ရွိသည္။
ငါးမွ ငါးပိျဖစ္ရန္ လုပ္ေဆာင္ရာတြင္ ေစ်းကြက္သို႔ တင္ပို႔ႏိုင္ရန္ ပုံမွန္ ေျခာက္လမွ တစ္ႏွစ္အတြင္း ၾကာျမင့္သျဖင့္ ငါးအ႐ိုး အလြယ္တကူ ေဆြးျမည့္ေစရန္အတြက္ အသီးအႏွံ ႀကီးထြားေစရန္ အသုံးျပဳေသာ ဓာတ္ေျမၾသဇာတြင္ ပါရွိသည့္ အက္စစ္ဓာတ္ကို အသုံးျပဳျခင္း ျဖစ္သည္ဟု ၎က သုံးသပ္သည္။
“အသီးအႏွံကေတာ့ တစ္ဆင့္ လူဆီ ကူးစက္တာေလ။ ငါးပိက်ေတာ့ တိုက္႐ိုက္ဆိုေတာ့ လူ႔ခႏၶာကိုယ္က ကလီစာေတြအတြက္ စဥ္းစားသာ ၾကည့္ေတာ့” ဟု ၎က ဆိုသည္။
ငါးပိတြင္ ဓာတ္ေျမၾသဇာမ်ား ပါဝင္သည္ ဆိုသည့္အေပၚ ငါးပိ လုပ္ငန္းရွင္ မ်ားက ၎တို႔ ငါးပိတြင္ ဓာတ္ေျမၾသဇာ ပါဝင္ျခင္း မရွိေၾကာင္း စားသုံးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္းသို႔ လာေရာက္ ေျပာၾကားမႈမ်ား ရွိေၾကာင္း၊ လာေရာက္ စစ္ေဆးေစလိုသည္ဟု ကမ္းလွမ္းထားေသာ္လည္း သြားေရာက္ စစ္ေဆးမည္ မဟုတ္ဘဲ ေစ်းကြက္အတြင္းရွိ ငါးပိမ်ားကိုသာ ရယူကာ ဓာတ္ခြဲခန္း သို႔မဟုတ္ FDA သို႔ ေပးပို႔ စစ္ေဆးမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ၎က ေျပာၾကားသည္။
အသီးအ႐ြက္မ်ား ျဖစ္ထြန္းေရးအတြက္ စိုက္ပ်ဳိးရာတြင္ အသုံးျပဳသည့္ ယူရီးယား ဓာတ္ေျမၾသဇာတြင္ ပါဝင္ေသာ Carcinogenic Activit သည္ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္သည္ဟု အေထြေထြေရာဂါကု ဆရာဝန္ တစ္ဦးက The Voice သို႔ ေျပာၾကားသည္။
စိမ္းစား ငါးပိႏွင့္ အျခား ငါးပိမ်ားတြင္ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္ေသာ အနီေရာင္ ဆိုးေဆးမ်ား သံုးထားသည္ ကို စစ္ေဆး ေတြ႕ရွိရသျဖင့္ ငါးပိ ထုတ္လုပ္၊ ျဖန္႔ျဖဴး၊ ေရာင္းခ်သူမ်ားကို အစားအေသာက္တြင္ သုံးစြဲရန္ ခြင့္မျပဳေသာ ဓာတုဆိုးေဆးမ်ားကို လုံးဝ အသုံးမျပဳရန္ႏွင့္ လိုက္နာ ေဆာင္႐ြက္ျခင္း မရွိပါက သက္ဆိုင္ရာ အာဏာပိုင္ အဖြဲ႕အစည္းက အမ်ဳိးသား အစားအေသာက္ ဥပေဒအရ တရားစြဲဆို အေရးယူမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ၂၀၀၉ ခုႏွစ္တြင္ က်န္းမာေရး ဝန္ႀကီးဌာနက သတိေပးခ်က္ ထုတ္ျပန္ထားသည္။
The Voice Weekly
No comments:
Post a Comment