Monday, July 23, 2012

ေသာက္စရာ အခ်ိဳရည္လား၊ ေၾကာက္စရာ အခ်ဳိရည္လား


Tuesday, July 24, 2012  Sithu Linn.

အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ ႏွင့္ ယမကာ ေရာေသာက္ျပီး ေသဆုံးသြားသည့္ အသက္ ၁၆ ႏွစ္ အရြယ္ ေက်ာင္းသူ

"---အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ကို အရက္ႏွင့္ ေရာေသာက္ေသာအခါ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းႏွင့္ ေသြးဖိအားတို႔ကို ထိခိုက္ေစသည္။ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာကိုလည္း ထိခိုက္ေစသည္---"

နယူးေယာက္ၿမဳိ႕ေတာ္ဝန္ မစ္ခ်ယ္ဘလြန္းဘတ္- Michael Bloomberg သည္ အဝလြန္မႈကို တိုက္ဖ်က္ရန္ တက္ၾကြစြာႀကဳိးပမ္းလ်က္ရွိသည္။
ယခုလည္း အဝလြန္မႈ ေလ်ာ့ပါးေစရန္ ေျခလွမ္းတစ္ရပ္အျဖစ္ ၄၅ဝ ဂရမ္ အခ်ဳိရည္ဘူးတို႔ကို ေပ်ာ္ပြဲစားခန္းမ်ား၊ ႐ုပ္ရွင္႐ံုမ်ားႏွင့္ အေဖ်ာ္ရည္ အေရာင္းဆိုင္ႀကီးမ်ားတြင္ ေရာင္းခ်ေနျခင္းကို တားျမစ္ရန္ စီစဥ္လ်က္ ရွိသည္။
အာဟာရပညာရွင္တို႔က ၿမဳိ႕ေတာ္ဝန္ကို ေထာက္ခံၾကေသာ္လည္း ေဝဖန္သူတို႔ကမူ ၿမဳိ႕ေတာ္ဝန္ ေျခလွမ္းက်ဲလြန္းသည္ဟု ယူဆေနၾကသည္။

နယူးေယာက္သူတစ္ဦးက ''ဒါဒီမိုကေရစီႏိုင္ငံပဲ၊ ကိုယ္ဝယ္ခ်င္တဲ့ အခ်ဳိရည္ကိုေတာင္ စိတ္ႀကဳိက္ ေရြးဝယ္ခြင့္မရွိဘူးလား'' ဟု ဆိုသည္။
အမ်ဳိးသားျပည္သူ႔မူဝါဒ သုေတသနဗဟိုဌာနမွ David Almais က ''ေဖ်ာ္ရည္ဆိုင္ထဲမွာ ၁၁၃၄ ဂရမ္ ဘီယာေတာ့ ဝယ္လို႔ရတယ္။ ၁၃၄ ဂရမ္ အခ်ဳိရည္ေတာ့ ဝယ္လို႔မရဘူး။ ဒါမွန္သလား''ဟု ေမးခြန္း ထုတ္ေနသည္။

အာဟာရပညာရွင္ Claire Le-Brun ကမူ ''လူေတြဘာလို႔ အခ်ဳိရည္ ေသာက္ခ်င္ေနၾကတာလဲ။ အခ်ဳိရည္ ေတြမွာ ဘာအာဟာရမွ မပါဘူး။ အပို ကလိုရီေတြသာ ရၿပီး အဲဒါကို အပို သက္သက္စုထားရမွာပဲ၊ အခ်ဳိရည္ ေတြဟာ ေသာက္ေလေလ၊ ထပ္ေသာက္ခ်င္ေလပဲ'' ဟု ေျပာေနသည္။

ၿမဳိ႕ေတာ္ဝန္က အခ်ဳိရည္ဘူးႀကီးမ်ားကို ေပ်ာ္ပြဲစားခန္းမ်ား၊ ႐ုပ္ရွင္႐ံု မ်ားႏွင့္ အေဖ်ာ္ရည္အေရာင္းဆိုင္ႀကီးမ်ားတြင္ ေရာင္းခ်ေနျခင္းကိုသာ တားျမစ္ျခင္းျဖစ္သည္။
ကုန္မ်ဳိးစံု စတိုးမ်ား၊ စူပါမတ္ကက္မ်ားတြင္ ၁.၅ လီတာ၊ ၁.၉ လီတာ အခ်ဳိရည္ ဘူးႀကီးမ်ားကို စိတ္ႀကဳိက္ ဝယ္ယူ ရရွိႏိုင္ေပသည္။

အသက္ ၃၇ ႏွစ္ရွိ အီရတ္စစ္ ျပန္ အလက္ဇန္ဒါက ''ကြၽန္ေတာ္ စိတ္လႈပ္ရွားလာရင္ အခ်ဳိရည္ေမာ့လိုက္တာပဲ။ ဒါေၾကာင့္ အလုပ္သြားရင္ အခ်ဳိရည္ဘူးႀကီးတစ္ပုလင္း ဝယ္သြားၿပီး စားပြဲေပၚတင္ေသာက္ေနတာပဲ'' ဟု ေျပာသည္။
သုိ႔ေသာ္ အခ်ဳိရည္မ်ား ေသာက္၍ အဝလြန္ေနၾကသည္ကိုမူ သူသိေနသည္။
အေမရိကန္ ေက်ာင္းသားကေလးမ်ားသည္ အဆီ ေလ်ာ့ႏို႔ဘူးတို႔ကို မဝယ္ဘဲ ေစ်းခ်ဳိေသာ အခ်ဳိရည္ဘူးႀကီးမ်ားကိုသာ ဝယ္ ေသာက္ေနၾကသည္။

စတိုးဆိုင္မ်ားသည္ အခ်ဳိရည္ ေရာင္းခ်ရာမွ အျမတ္ပိုရေနၾကသည္။ စီးကရက္အေရာင္းတန္ဖိုးသည္ ၃၆ ရာခိုင္ႏႈန္း ရွိေသာ္လည္းအျမတ္သည္ ၁၅ ရာခိုင္ႏႈန္းသာရွိသည္။
အခ်ဳိရည္ ေရာင္းရေသာ တန္ဖိုး ၂ ရာခိုင္ႏႈန္းသာ ရွိေသာ္လည္း အျမတ္က ၄၈ ရာခိုင္ႏႈန္းရေနသည္။

နယူးေယာက္သည္ အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စု၏ က်န္းမာေရးလုပ္ငန္းတြင္ ဦးေဆာင္ႏိုင္ရန္ ႀကဳိးပမ္းေနသည္။
ဘားႏွင့္ စားေသာက္ဆိုင္မ်ားတြင္ စီးကရက္ေသာက္မႈတားျမစ္ျခင္းကိုလည္း နယူးေယာက္ကပင္ စတင္ခဲ့သည္။
ယခု အခ်ဳိရည္ ဘူးႀကီး တားျမစ္မႈတြင္လည္း အျခားသူမ်ား သူ႔ေနာက္မွ လိုက္လာၾကမည္ဟု ယူဆေနသည္။

၁.၉ လီတာ အခ်ဳိရည္ဘူးႀကီး၏ ကလိုရီပါဝင္မႈသည္ ၾကက္ဥ ျပဳတ္ဆယ္လံုး သို႔မဟုတ္ သၾကား ၄၇ ဇြန္း သို႔မဟုတ္ အသားကင္ ၁၄ ေအာင္စႏွင့္ ညီမွ်သည္။
ဤ ကလိုရီမ်ားကို ကုန္ေအာင္မသံုးႏိုင္ပါက ခႏၶာကိုယ္သည္ အပိုကလိုရီမ်ားကို စုေဆာင္းထားရကာ ဝလာမည္၊ အဝလြန္လာမည္သာျဖစ္သည္။

စတင္ေပၚေပါက္လာျခင္း


အားျဖည့္ေသာက္ဖြယ္သည္ ၁၉၂၉ ခုႏွစ္က ၿဗိတိန္ႏိုင္ငံတြင္ လူနာမ်ား ျပန္လည္ က်န္းမာလာေစ ရန္ ေဆး႐ံုသံုးအျဖစ္ စတင္ေပၚေပါက္လာခဲ့သည္။
၁၉၈ဝ တြင္ ကုန္ ခန္းသြားေသာ အားမ်ား ျပန္ျပည့္ေစ ရန္အတြက္ အားျဖည့္ေသာက္ဖြယ္ အျဖစ္ အဆင့္ျမင့္လာခဲ့သည္။
အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုတြင္ Dr. Enuf သည္ သၾကားႏွင့္ ဆိုဒါသာ ပါဝင္ေသာ အခ်ဳိရည္တို႔ကို အစားထိုး ရန္အတြက္ ဗီတာမင္ဘီ၊ ကဖင္း- Caffeine ႏွင့္ ႀကံသကာတို႔ ပါဝင္ေသာ အားျဖည့္ေသာက္ဖြယ္ကို တီထြင္ခဲ့သည္။

ဂ်ပန္ႏိုင္ငံတြင္ အားျဖည့္ အခ်ဳိရည္သည္ ၁၉၆ဝ တြင္ Lipovi-tan အျဖစ္ ေပၚေပါက္လာသည္။
သို႔ေသာ္ သံဘူးကို အသံုးမျပဳဘဲ ေဆးပုလင္းကေလးမ်ားတြင္ ထည့္၍ျဖန္႔ ျဖဴးခဲ့သည္။
၁၉၈၅ ခုႏွစ္တြင္ Jolt Cola သည္ ကဖင္းပါဝင္မႈကို တိုးျမႇင့္ကာ မအိပ္ခ်င္ေစေသာ ေသာက္ဖြယ္အျဖစ္ ကိုလာအခ်ဳိရည္ကို ထုတ္လုပ္ခဲ့သည္။

ထို႔ေနာက္ ၾသစထရီးယားတြင္ Dietrich Mateschitz သည္ ႏြား႐ိုင္း Red Bull အခ်ဳိရည္ကို ထုတ္လုပ္ခဲ့ရာ ကမၻာ့ ေစ်းကြက္တြင္ ေအာင္ျမင္မႈရရွိ ခဲ့သည္။
Red Bull သည္ လီပိုဗီတန္ကို အေျခခံျပဳလုပ္ထားသည့္ ထိုင္း အခ်ဳိရည္ Krating Daengကို တုပ ထားျခင္းျဖစ္သည္။
Red Bull သည္ ေစ်းကြက္ကို ေကာင္းစြာထိုးေဖာက္ ႏိုင္ခဲ့ရာ ၁၉၉၇ ခုႏွစ္တြင္ အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စု ေစ်းကြက္၏ ၄၇ ရာခိုင္ႏႈန္းကို ရရွိခဲ့သည္။
အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စု၏ အခ်ဳိရည္ေစ်းကြက္ သည္ က်ယ္ျပန္႔လာခဲ့ရာ ၂ဝဝ၁ တြင္ ေဒၚလာရွစ္သန္း၊ ၂ဝဝ၅ တြင္ ေဒၚလာသံုးဘီလီယံ၊ ၂ဝဝ၇ တြင္ ေဒၚလာ ၅.၄ ဘီလီယံအထိ ရွိလာသည္။
ေအာင္ျမင္ႀကီးပြားလာေသာ ပက္စီ၊ကိုကာကိုလာစေသာ အခ်ဳိရည္ကုမၸဏီႀကီးမ်ားသည္ ေစ်းကြက္ကို အားသြန္ခ်ဲ႕ထြင္လာၾကသည္။
ကိုကာကိုလာသည္ Red Bullကို ယွဥ္ၿပဳိင္ရန္အတြက္ Sprite 3G ႏွင့္ Relentless အခ်ဳိရည္တို႔ကို ထုတ္လုပ္ခဲ့သည္။
"---ကဖင္းသည္ တစ္စံုတစ္ရာ အားျဖစ္ေစသည္ မဟုတ္ေပ။ အခ်ဳိရည္တို႔တြင္ ကဖင္းသည္ ေကာ္ဖီထက္ သံုးဆခန္႔ ပိုမိုပါဝင္သည္။ ၁၂ ေအာင္စ ကိုကာကိုလာဘူးတြင္ ကဖင္းသည္ ၃၅ မီလီဂရမ္ ပါရွိသည္။ အခ်ဳိရည္ဘူးႀကီးမ်ားတြင္ ကဖင္းသည္ ၁၂ဝ mg အထိ ပါရွိသည္---"

အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ဟု အမည္ တပ္ခဲ့ေသာ အခ်ဳိရည္တို႔သည္ လူငယ္တို႔ကို အမ်ားဆံုး ဆြဲေဆာင္ႏိုင္ခဲ့သည္။
ေသာက္သံုးသူတို႔၏ ၆၆ ရာခိုင္ႏႈန္းသည္ အသက္ ၁၃ ႏွစ္မွ ၃၅ ႏွစ္ အတြင္း လူငယ္မ်ားျဖစ္သည္။
၆၅ ရာခိုင္ႏႈန္းသည္ အမ်ဳိးသားမ်ားျဖစ္သည္။
အသက္ ၂၁ မွ ၃ဝ အတြင္း ေက်ာင္းသား ၂ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းသည္ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ကို စာၾကည့္ရာတြင္ မအိပ္ခ်င္ေစရန္ေသာက္ ၾကသည္။
ေက်ာင္းသား ၇ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းသည္ သူတို႔သူငယ္ခ်င္းမ်ားႏွင့္ စာက်က္ရာတြင္ မအိပ္ခ်င္ေစရန္ အားျဖည့္ အခ်ဳိရည္ေသာက္ၾကေၾကာင္း သိရသည္။

အားျဖည့္အခ်ဳိရည္သည္ မ်ားစြာပင္ေရပန္းစားခဲ့ေပသည္။
အခ်ဳိရည္ကုမၸဏီတို႔သည္ ၂ဝဝ၂ ခု တြင္ အခ်ဳိရည္ဘူးႀကီးမ်ားကို ထုတ္လုပ္လာ ၾကသည္။
၂ဝဝ၇ ခုတြင္ အားျဖည့္ အခ်ဳိရည္မႈန္႔ႏွင့္ ေရဆူအခ်ဳိရည္ျပား တို႔ကို ထုတ္လုပ္လာၾကသည္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
အားျဖည့္အခ်ဳိရည္တို႔တြင္ သာမန္အားျဖင့္ ကဖင္းပါဝင္ေသာ မီသိုင္းဇန္သိုင္း- Methylxanthines ဗီတာမင္ဘီႏွင့္ တိုင္းရင္းေဆးမယ္တို႔ ပါဝင္ၾကသည္။
အျခားထည့္သြင္းေလ့ ရွိေသာ ပစၥည္းတို႔မွာ ကဖင္းပါဝင္ ေသာ ဂြာရနာေဆးပင္- guarana-Paullinia cupana ႏွင့္ ေတာင္အေမရိကမွ အၿမဲစိမ္းပင္ မာေတ- Mate အရြက္၊ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ ေသာ ကာနီတိုင္- Carnitine ႏွင့္ ကရီတိုင္- Creatineဂ်င္ဆင္း၊ မာတိုဒက္ထရက္- Maltodextrinဂလူကိုႏိုလက္တံုး- Glucuronolac စသည္ တို႔ျဖစ္သည္။

တစ္ခါ တစ္ရံတြင္ သၾကားမ်ား ထည့္ေလ့ရွိၿပီး အမ်ားအားျဖင့္ ဓာတုသၾကားမ်ားကို ထည့္ေလ့ရွိသည္။ အခ်ဳိရည္တိုင္းလိုလိုတြင္ ပါေလ့ရွိသည္မွာ ဂြါရနာ၊ မာေတတို႔တြင္ ပါလာသည့္ ကဖင္းဓာတ္ျဖစ္သည္။ ကဖင္းသည္ ေကာ္ဖီ လက္ဖက္ရည္တို႔တြင္ ပါဝင္သည့္ စိတ္လႈံ႔ေဆာ္ဓာတ္ ျဖစ္သည္။

ကဖင္းသည္ တစ္စံုတစ္ရာ အားျဖစ္ေစသည္ မဟုတ္ေပ။ အခ်ဳိရည္တို႔တြင္ ကဖင္းသည္ ေကာ္ဖီထက္ သံုးဆခန္႔ ပိုမိုပါဝင္သည္။ ၁၂ ေအာင္စ ကိုကာကိုလာဘူးတြင္ ကဖင္းသည္ ၃၅ မီလီဂရမ္ ပါရွိသည္။ အခ်ဳိရည္ဘူးႀကီးမ်ားတြင္ ကဖင္းသည္ ၁၂ဝ mg အထိ ပါရွိသည္။

အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈမ်ား


အားျဖည့္အခ်ဳိရည္တို႔၏ အက်ဳိး သက္ေရာက္မႈသည္ ပါဝင္သည့္ ပစၥည္းအလိုက္ ကြဲျပားသည္။
သုေတသနႏွစ္ရပ္က အားျဖည့္ အခ်ဳိရည္တို႔သည္ စိတ္အလိုျပည့္မႈႏွင့္ မွတ္ဉာဏ္ ဆိုင္ရာ စြမ္းေဆာင္ႏိုင္မႈကို တိုးတက္ ေစသည္ဟုဆိုသည္။

လြန္ကဲစြာ ေသာက္သူမ်ားတြင္ ကဖင္း၏စိတ္ၾကြေစမႈေၾကာင့္ ဝမ္းသာပီတိ ျဖစ္တတ္သည္။ ထို႔အျပင္စိုးရိမ္ပူပန္မႈ၊ စိတ္ဆိုးလြယ္မႈတို႔ျဖစ္ေပၚေလ့ရွိၿပီး အိပ္မေပ်ာ္ဘဲ မ်က္စိေၾကာင္ေနတတ္သည္။ ခႏၶာကိုယ္အေပၚပိုင္းၾကြက္သားမ်ား ခံႏိုင္ရည္ပိုရွိလာတတ္သည္။ ကဖင္း ႏွင့္ ဂလူးကို႔တို႔ေၾကာင့္ မွတ္ဉာဏ္ ျပန္လည္ေကာင္းမြန္လာတတ္သည္။ ေမာပန္းေနသူတို႔ကို အေမာေျပေစ တတ္သည္။

အသက္ႀကီးသူတို႔သည္ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ကို သတိထား၍ ေသာက္သံုးသင့္သည္ဟု သုေတသန တစ္ရပ္က အႀကံျပဳထားသည္။ အခ်ဳိရည္တစ္ခြက္သည္ ခႏၶာကိုယ္တြင္ ကဖင္းမပိုလွ်ံေစႏိုင္ေသာ္လည္း တစ္ ေန႔တည္းႏွစ္ခြက္ထက္ ပိုေသာက္ပါက ကဖင္း လြန္ကဲမႈျဖစ္ေစႏိုင္သည္။ ဂြါရနာစသည္တို႔တြင္လည္း ကဖင္း ပါဝင္ေနၿပီး ဂ်င္ဆင္းစသည္တို႔သည္ လည္း စိတ္ၾကြပစၥည္း မ်ားျဖစ္သည္။
ကဖင္း၊ ဂြါရနာစသည္တို႔အားလံုး ေပါင္းစပ္မႈသည္ ၄ဝဝ mg ေက်ာ္လြန္ သြားေသာအခါ စိတ္လႈပ္ရွားမႈ၊ စိတ္ဆိုးလြယ္မႈ၊ အိပ္မေပ်ာ္ မ်က္စိ ေၾကာင္မႈ၊ ဆီးမ်ားမႈ၊ ႏွလံုးခုန္ျမန္မႈ တို႔ျဖစ္လာတ္သည္။ စိတ္က်ေဆးတို႔ ႏွင့္ တြဲဖက္သံုးစြဲပါက မ်က္စိက်ယ္ ေနတတ္သည္။ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္တို႔ သည္ ကလာပ္စည္း၊ ေသြးစသည္တို႔ တြင္ ပါဝင္ေသာအိုင္ယြန္- ion တို႔ျဖစ္ သည့္ electrolytes တို႔ကို ျဖစ္ေပၚေစ ျခင္းမရွိေပ။

အားျဖည့္အခ်ဳိရည္တို႔ တြင္ပါဝင္ေသာကဖင္းသည္ ေသြးအ တြင္း ေရာက္ရွိ လာေသာ သၾကားလြန္ ကဲမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ရန္အတြက္ ေရကို စြန္႔ထုတ္ေလ့ရွိရာ ခႏၶာကိုယ္တြင္ ေရ ဓာတ္ေလ်ာ့က်သြားတတ္သည္။ ခႏၶာကိုယ္တြင္ ေရဓာတ္ ၁ ရာခိုင္ႏႈန္းေလ်ာ့ နည္းသြားပါက စြမ္းေဆာင္ရည္သည္ ၁ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း က်ဆင္းသြားသည္။

အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုတြင္ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ ေသာက္သံုးမႈေၾကာင့္ မအီမသာေအာ့ခ်င္အန္ခ်င္ျဖစ္၊ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္း ပံုမမွန္ ျဖစ္ကာ အေရးေပၚ ေဆးခန္းသို႔ ေရာက္ၾကေလ့ရွိသည္။ ေသာက္သံုးမႈ မ်ားသြားသူမ်ားတြင္ ႐ုတ္တရက္အားျပတ္ ၿပဳိလဲသြား တတ္သည္။

အေမရိကန္ျပည္ေထာင္ စု၌ အခ်ဳိရည္တြင္ ကဖင္းမည္မွ် ပါဝင္သည္ကိုေဖာ္ျပရန္ သတ္မွတ္မထားေပ။ သို႔ေသာ္ အခ်ဳိ႕ဥပေဒပညာ ရွင္တို႔က ေဖာ္ျပေပးရန္ တိုက္တြန္းလ်က္ရွိသည္။
ကြန္နက္တီကပ္က ေဆးဝါးကြၽမ္းက်င္သူ ေဒါက္တာ Marcie Schneider က ''အားျဖည့္ အခ်ဳိရည္ဆိုတာေတြဟာ ဘာေကာင္း က်ဳိးမွမျဖစ္ေစပါဘူး။ ကေလးေတြ အတြက္ မသင့္ေတာ္ပါ ဘူး''ဟု ေျပာခဲ့သည္။
"---အားျဖည့္အခ်ဳိရည္တို႔သည္ စိတ္ကိုၾကြေစၿပီး အရက္သည္ စိတ္ကို ေလးပင္ေစသည္။ ဆန္႔က်င္ သတိၱ ႏွစ္ခု ေပါင္း စပ္ျခင္းသည္ အာ႐ံုေၾကာမ်ားကို ႐ႈပ္ေထြးစြာ အခ်က္ျပကာ ႏွလံုးခုန္မႈကို ပံုမမွန္ျဖစ္ေစသည္---"

အရက္ႏွင့္ေရာစပ္ျခင္း


အရက္ေသာက္သူတို႔သည္ အခ်ဳိရည္ကို အရက္ႏွင့္ေရာစပ္၍ ေသာက္ေလ့ရွိသည္။ အခ်ဳိ႕က အရက္၏ သတိၱကို ေလ်ာ့က်ေစရန္၊ အခ်ဳိ႕က အရသာေကာင္းေစရန္ ေရာစပ္ၾကသည္။ အထူးသျဖင့္ အရက္ျပင္း ေသာက္သူမ်ားျဖစ္သည္။ ေဗာ့ဒကာ၊ ရမ္ စသည္တို႔ကိုိ Red Bull အခ်ဳိရည္ ႏွင့္ ေရာေသာက္ေလ့ရွိသည္။ ယမကာဆိုင္မ်ားတြင္လည္း အေရာ မ်ားကို ေရာင္းခ်ေလ့ရွိသည္

အားျဖည့္အခ်ဳိရည္တို႔သည္ စိတ္ကိုၾကြေစၿပီး အရက္သည္ စိတ္ကို ေလးပင္ေစသည္။ ဆန္႔က်င္ သတိၱ ႏွစ္ခု ေပါင္းစပ္ျခင္းသည္ အာ႐ံုေၾကာမ်ားကို ႐ႈပ္ေထြးစြာ အခ်က္ျပကာ ႏွလံုးခုန္မႈကို ပံုမမွန္ျဖစ္ေစသည္။ အရက္ေၾကာင့္ ဟန္ခ်က္ပ်က္ယိမ္း ယိုင္မႈတို႔ကို မထိန္းႏိုင္ျဖစ္ေစသည္။
အရက္၏သတိၱသည္ ငုပ္ေနကာ ပို၍စိတ္ၾကြ ပို၍အားရွိသကဲ့သို႔ ခံစားရေစသည္။
အရက္ေသာက္သည္မွာ မ်ားေနၿပီ၊ မူးေနၿပီျဖစ္ပါလ်က္ မမ်ားေသး၊ မမူးေသးဟု အထင္ေရာက္ေစသည္။
အရက္ကုိ အခ်ဳိရည္ႏွင့္ေရာ၍ ေသာက္သူတို႔သည္ အရက္ပို၍ ေသာက္မိကာ အမူးလြန္မႈဒဏ္ကို ပို၍ခံၾကရသည္။
အမူးလြန္ကာ ယာဥ္တိုက္မႈ စေသာ မေတာ္တဆ ထိခိုက္မႈမ်ား ပို၍ျဖစ္ပြား ၾကရသည္။

လူသားစြမ္းေဆာင္ရည္ ဓာတ္ခြဲခန္း သုေတသီတို႔က အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ကို အရက္ႏွင့္ေရာ၍ မေသာက္ရန္ အႀကံျပဳထားသည္။
ဝါရွင္တန္ၿမဳိ႕ေတာ္ႏွင့္ မီခ်ီကန္ျပည္နယ္တြင္ အရက္ကို အားျဖည့္ အခ်ဳိရည္ႏွင့္ ေရာ စပ္၍ ေရာင္းခ်မႈကို တားျမစ္ထားသည္။
တားျမစ္မႈသည္ ၂ဝ၁ဝ ခုႏွစ္ ေႏွာင္းပိုင္းတြင္ အရက္ႏွင့္အားျဖည့္ အခ်ဳိရည္ေရာေသာက္သူ ေကာလိပ္ ေက်ာင္းသားမ်ားအား ေဆး႐ံုတင္ လိုက္ရေသာအခါ ပို၍လူသိမ်ားလာသည္။

အူတာျပည္ နယ္ႏွင့္ အိုကလာ ဟိုးမားျပည္နယ္တို႔သည္လည္း အလားတူပင္တားျမစ္ခဲ့ၾကသည္။ ထို ႏွစ္တြင္ပင္ အေမရိကန္အစား အစာႏွင့္ ေဆးဝါးအုပ္ခ်ဳပ္ေရးအဖြဲ႕ FDA သည္ ေဖ်ာ္ရည္ကုမၸဏီေလးခုအား အားျဖည့္အခ်ဳိရည္တြင္ အရက္ေရာ၍ ေရာင္းခ်ျခင္း မျပဳရန္ သတိေပးတားျမစ္ခဲ့သည္။
အရက္ႏွင့္ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ ေရာ၍ေသာက္ျခင္းသည္ လူထု၏ က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိသည္ဟု FDA က သတ္မွတ္ခဲ့သည္။
"---အားျဖည့္အခ်ဳိရည္သည္ ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္ေစကာ ျပႆနာမ်ားေပးမည္ ျဖစ္သည္။ သဘာဝႏွင့္အနီးဆံုးျဖစ္ေသာ ေရကိုသာေသာက္ သင့္ေပသည္---"

၂ဝ၁ဝ ခုႏွစ္တြင္ ဟူစတန္ရွိ တက္ဆတ္ေဆးေက်ာင္းက အားျဖည့္အခ်ဳိရည္တြင္ ေကာ္ဖီထက္ ကဖင္း ပို၍ပါဝင္သည္။
ဂြါရနာ၊ ေတာရင္း၊ တိုင္းရင္းေဆးႏွင့္ သတၱဳဓာတ္ စသည္တို႔ ေပါင္းစပ္လိုက္ေသာအခါ တုံ႔ျပန္ဓာတ္ျပဳမႈမ်ားျဖစ္ေပၚလာသည္။

အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ကို အရက္ႏွင့္ ေရာေသာက္ေသာအခါ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းႏွင့္ ေသြးဖိအားတို႔ကို ထိခိုက္ေစသည္။ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာကိုလည္း ထိခိုက္ေစသည္ဟု ထုတ္ျပန္ခဲ့သည္။ ကဖင္း သည္ ၁၆ ေအာင္စ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ တြင္ ၇ဝ မွ ၂ဝဝ mg အထိ ပါဝင္ၿပီး အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ တြင္ ၈ဝ မွ ၃ဝဝ mg အထိ ပါဝင္သည္။

အားကစားသမားမ်ားေသာက္ ၾကေသာ ေရ သို႔မဟုတ္ ေအာက္တိန္း နိမ့္ေသာက္ေရတို႔တြင္ Electrolytes သတၴဳဓာတ္ႏွင့္ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္တို႔ ပါရွိရာ ေရဓာတ္ေလ်ာ့မႈႏွင့္ ေသြးဖိ အားတက္မႈကို သက္သာေစသည္။ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္တြင္ ကဖင္းပါလာ မႈေၾကာင့္ အိပ္ခ်င္မႈကို ေျပေပ်ာက္ ေစကာ အရက္မူးမႈကို ေႏွာင့္ေႏွးေစသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အရက္ကိုပို၍ ေသာက္မိ ၾကကာ အရက္ဒဏ္ကိုပို ၍ခံၾကရသည္။

ကဖင္းႏွင့္ အရက္ႏွစ္ မ်ဳိးလံုးသည္ ဆီးကိုမ်ားေစသည္ ျဖစ္ရာ ေရဓာတ္ေလ်ာ့နည္းမႈ လြန္ကဲ ေစတတ္သည္။ ဆက္၍ေအာ့အန္ၿပီး မအီမသာျဖစ္လာေလ့ရွိသည္။ ေရရွည္ က်န္းမာေရးျပႆနာတို႔ ျဖစ္ေပၚ တတ္သည္။

ၾသစေတးလ်ႏိုင္ငံ၊ ဗစ္တိုးရီး ယားျပည္နယ္မွ အသက္ ၁၆ ႏွစ္ အရြယ္ ေက်ာင္းသူဆာရာမီလိုဆီဗစ္- Sara Milosevic သည္ ပါတီပြဲတစ္ခုတြင္ ေဗာ့ဒကာ၊ ဆိုဒါႏွင့္ ဂြါရနာတို႔ ပါဝင္ေသာ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ သံုးဘူးကို ေသာက္အၿပီးတြင္ ေသဆံုးသြားခဲ့သည္။

ဗစ္တိုးရီးယားျပည္နယ္ က်န္းမာေရးဦးစီးဌာနအရာရွိခ်ဳပ္ Jerril Rechter က ''အခ်ဳိရည္ကုမၸဏီေတြဟာဘာလို႔ က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္ႀကီးတဲ့ အရက္နဲ႔ အခ်ဳိရည္ေရာဘူးေတြကို လူငယ္ေတြ ေသာက္ေအာင္ ထုတ္လုပ္ေနၾကတာလဲ။ ဒီဘူးေတြေၾကာင့္ အေမရိကန္မွာလည္း ေသတာမ်ားလွၿပီ။ အခု ဆာရာမီလိုဆီဗစ္ ေသခဲ့ရၿပီ။ သူတို႔ကို ပိတ္ျပစ္ဖို႔ပဲရွိေတာ့တယ္'' ဟု ေျပာခဲ့သည္။
ဗစ္တိုးရီးယားျပည္နယ္ က်န္းမာေရးဝန္ႀကီး David Davis သည္ အရက္ေရာ အခ်ဳိရည္ဘူးမ်ားကို ပိတ္ပင္ရန္အတြက္ က်န္းမာေရး ဌာန၏ အရက္ေရာ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္မ်ား၏ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈ မ်ား ေလ့လာတင္ျပခ်က္ကို ေစာင့္ေနသည္။ လႊတ္ေတာ္အမတ္ ဒြန္နာေဘာင္ယာ-Donna Bauerက ''ဒီကိစၥကသိေလေလေၾကာက္စရာ ေကာင္းေလေလ ပဲ၊ လူေတြက အရက္ နဲ႔ အခ်ဳိရည္ေရာေသာက္တဲ့ အႏၲရာယ္ကို သိၾကဟန္မတူဘူး'' ဟု ေျပာခဲ့သည္။

စင္စစ္ လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္ ကပင္ အရက္ႏွင့္အခ်ဳိရည္ ေရာေသာက္မႈ သည္ က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲ ရာယ္ႀကီးေၾကာင္း သုေတသန စာတန္းႏွစ္ေစာင္ ထြက္ေပၚခဲ့ၿပီးျဖစ္သည္။
ဆန္ဖရန္ဆစၥကိုမွ သြားဆရာဝန္ ေဒါက္တာ Donna Bauer က ''လူေတြအခ်ဳိရည္ခဏခဏ ေသာက္ တာဟာေသြးေတြကို အခ်ဥ္ဓာတ္နဲ႔စိမ္ သလိုျဖစ္ေနတယ္။ အခ်ဳိရည္မွာပါတဲ့ သၾကားနဲ႔ အခ်ဥ္ဓာတ္က သြားရဲ႕ ေၾကြသားေတြကို ပ်က္စီးေစတယ္။ သြားေတြေကာင္းေအာင္ အခ်ဳိရည္နဲ႔ အခ်ဥ္ဓာတ္ေတြကို ေလွ်ာ့စားသင့္ တယ္''ဟု ေျပာသည္။

အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု၏ သုေတသနတစ္ရပ္တြင္ အရက္မပါ ေသာ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ အေသာက္ လြန္မႈေၾကာင့္ အေရးေပၚ ေဆး႐ံုသို႔ပိုရ သူဦးေရသည္ ၂ဝဝ၅ ခုႏွစ္တြင္ ၁,၁ဝဝ ရွိခဲ့ရာမွ ၂ဝဝ၉ ခုႏွစ္တြင္ ၁၃,ဝဝဝ အထိ တိုးမ်ားလာသည္ဟု ဆိုသည္။ ဤပမာဏသည္ ဆယ္ဆေက်ာ္ တိုးမ်ားလာျခင္းျဖစ္သည္။
ဖေလာ္ရီဒါေျမာက္ပိုင္းမွ ခ်ာရီလ္ဂ်ိမ္း- Cheryl James က အသက္ ၁၉ ႏွစ္ရွိ သူ႔သားဒ႐ူးသည္ အခ်ဳိရည္ အေသာက္လြန္မႈေၾကာင့္ ႏွလံုးပံုမမွန္ျဖစ္ကာေသဆုံးရသည္ဟု ယံုၾကည္ေနသည္။ ေမရီလန္းမွ အသက္ ၁၄ ႏွစ္ရွိ Anais Fournier သည္ ၂၄ နာရီအတြင္း အခ်ဳိရည္ဘူး ႀကီးႏွစ္ဘူး ေသာက္ ၿပီး ေသဆံုးရသည္ဟု မိဘမ်ားက ေျပာေနေပသည္။

ကြၽမ္းက်င္သူတို႔က ေဖာင္နီယာ ေသာက္သည့္ပမာဏမွာ မ်ားလြန္းလွသည္။ တစ္ေန႔အတြင္း ဘူးေသးသံုး ဘူးထက္ ပိုမေသာက္သင့္ဟုဆိုသည္။ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ဆိုသည္မ်ားကို ကေလးငယ္မ်ား၊ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္မ်ား၊ ကဖင္းႏွင့္မတည့္သူမ်ား မေသာက္သင့္ဟု သမားေတာ္မ်ားက ေျပာေနေပသည္။
အခ်ဳိရည္၏ လႊမ္းမိုးမႈသည္ ေသာက္သံုးသူ၏ကိုယ္အေလး ခ်ိန္ေပၚတြင္ တည္မွီသည္။ကိုယ္အေလးခ်ိန္ နည္းႏွင့္ အမွ် ပို၍လႊမ္းမိုးႏိုင္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ပင္ ကေလးမ်ား၊ လူငယ္မ်ားေသာက္ သံုးပါက ပို၍ထိခိုက္ရျခင္းျဖစ္သည္။

ဖေလာ္ရီဒါႏွင့္ ေအာ္လန္ဒိုေဆး႐ံု အေရးေပၚဌာနတို႔တြင္ အခ်ဳိရည္ တစ္ခ်ိန္ကမူ ထုတ္လုပ္သူတို႔ သည္ မိမိထုတ္လုပ္သည့္ပစၥည္း အေပၚ တာဝန္ယူခဲ့ၾကသည္။
၂ဝဝ၈ ခုႏွစ္က ေဖာ္စတာႏွင့္ လိုင္ယြန္နသန္ ကုမၸဏီ တို႔သည္ ၎တို႔ထုတ္လုပ္ေသာ အရက္ေရာအခ်ဳိရည္တို႔သည္ က်န္းမာ ေရးအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိေၾကာင္း သိလာသည္ႏွင့္ တစ္ၿပဳိင္နက္ ထုတ္ လုပ္မႈကိုရပ္ဆိုင္းခဲ့ၾကသည္။

ယေန႔ တြင္ အခ်ဳိရည္ထုတ္လုပ္သူတို႔ သည္ မိမိပစၥည္းေၾကာင့္ အႏၲရာယ္ ျဖစ္ၾက သည္ကိုသိေသာ္လည္း မသိသလိုပင္ ေနခဲ့ၾကသည္။ သူတို႔၏ တာဝန္ယူမႈ သည္ အခ်ဳိရည္ဘူးကိုယူၿပီး ဆိုင္ အျပင္ေရာက္သည္ႏွင့္ ၿပီးဆံုးသြားေပသည္။

လူငယ္အားကစားသမားအခ်ဳိ႕သည္ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ဆိုသည္မ်ားကို ေသာက္ေနၾကသည္။ ဤအခ်ဳိရည္မ်ားသည္ ကဖင္းဓာတ္ကိုျဖည့္စြက္ထားၾကရာ ေကာ္ဖီခြက္ထက္ ကဖင္းဓာတ္သံုးဆခန္႔အထိ ပါဝင္ေနသည္။ ထိုအခ်ဳိရည္ကိုေသာက္သူသည္ အားကစားစြမ္းရည္ တိုးတက္ ေကာင္းမြန္မလာႏိုင္သည့္အျပင္ ေသြးဖိအားျမင့္ လာကာ က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ား ျဖစ္လာႏိုင္သည္။
အားျဖည့္အခ်ဳိရည္အစား လိေမၼာသီးစားရန္၊ လိေမၼာ္ရည္ ေသာက္ရန္ နယူးဂ်ာဆီျပည္နယ္၊ ဟက္ကင္ဆက္ေဆး တကၠသိုလ္ မွႏွလံုးေသြးေၾကာပါရဂူ ေဒါက္တာေရာ ဘတ္ေတာ့ဇီ- Robert Tozzi က အႀကံေပးထားသည္။

ဟူစတန္ျပည္နယ္၊ တက္ဆတ္ က်န္းမာေရးသိပၸံဗဟိုဌာနႏွင့္ ၾသစေတးလ်၊ ကြင္းစလန္းတကၠသိုလ္မ်ားမွ သုေတသီတို႔ ပူးေပါင္း၍ စူပါမတ္ကက္ႀကီးမ်ားမွအစ ရပ္ကြက္ဆိုင္ငယ္ကေလးမ်ား အထိ ေနရာအႏွံ႔တြင္ ေရာင္းခ်ေနေသာ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္မ်ားကို အဂၤလိပ္ဘာသာသိပၸံစာတမ္း အားလံုးကို ေလ့လာ၍ သုေတသနျပဳ ခဲ့ၾကသည္။ သူတို႔၏စာတမ္းကို ၂ဝ၁၁ ခု ႏိုဝင္ဘာလ ေမ႐ိုးေဆးခန္း ေတြ႕ရွိခ်က္မ်ား- Mayo Clinic Proceedings တြင္ ေဖာ္ျပခဲ့သည္။

"---႐ုပ္ျမင္သံၾကား ဖန္သားျပင္ေပၚတြင္ နာမည္ေက်ာ္အႏုပညာရွင္မ်ားက အခ်ဳိရည္ေၾကာ္ျငာမ်ားကို အားရပါးရ သီဆိုဟစ္ေၾကြး ေၾကာ္ျငာေပးေနၾကသည္---"

သုေတသီတို႔သည္ လူငယ္မ်ား အၾကားေရပန္းစားေနသည့္ ကဖင္းပါဝင္ေသာRed Bull, Rockstar စေသာ အခ်ဳိရည္မ်ားကို အထူး စိုးရိမ္ေနၾကသည္။ ထိုအခ်ဳိရည္မ်ား၏ ကဖင္းမ်ားစြာပါဝင္မႈသည္ ေသာက္သံုးသူမ်ားအတြက္ အႏၲရာယ္မ်ားလွသည္။ ထိုအခ်ဳိရည္တို႔သည္ ေသြးဖိ အားကိုျမင့္ေစသည္။ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းကို ျမန္ေစသည္။ အဆင္မသင့္ပါက အသက္အႏၲရာယ္ကိုပင္ ျဖစ္ေစတတ္သည္။
ဤအားျဖည့္အခ်ဳိရည္ေသာက္မႈေၾကာင့္ လူ ေလးဦးေသဆံုးခဲ့ရၿပီး၊ ငါးဦးမွာ ျပင္းစြာ မက်န္းမမာျဖစ္ခဲ့ရသည္ဟု စာတမ္းတြင္ေဖာ္ျပခဲ့သည္။

အသက္ ၁၈ ႏွစ္ရွိ ဘတ္စကက္ေဘာကစားသမားတစ္ဦးသည္ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ႏွစ္ဘူးေသာက္ၿပီး ဘတ္စကက္ေဘာ ကစားခဲ့ရာ ႏွလံုးထိခိုက္ၿပီးေသဆံုးခဲ့ရသည္။ အသက္ ၂၈ ႏွစ္ရွိ ၿပဳိင္ကားေမာင္းသူ တစ္ဦးသည္ အားျဖည့္ အခ်ဳိရည္ေသာက္ၿပီး ၿပဳိင္ပြဲဝင္ခဲ့ရာ ႏွလံုးထိခိုက္ၿပီး ေဆး႐ံုတင္ ကုသခဲ့ရသည္။

အျခားအားျဖည့္ အခ်ဳိရည္ေသာက္မႈေၾကာင့္ က်န္းမာေရး ထိခိုက္ရမႈမ်ားစြာတို႔ကိုလည္း သုေတသနစာတမ္းတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။

သၾကားမ်ားစြာပါဝင္သည့္အခ်ဳိရည္ ထုတ္လုပ္သူတို႔သည္ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ဟု အမည္တပ္ႏိုင္ရန္အတြက္ ဗီတာမင္ဘီအခ်ဳိ႕ကို ျဖည့္စြက္ ထုတ္လုပ္လာၾကသည္။ သို႔ေသာ္ ေန႔စဥ္အစားအစာတြင္ ဗီတာမင္ဘီတို႔ က ပါဝင္ၿပီးျဖစ္သည္။ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္တြင္ ပါဝင္ေသာ ထိုဗီတာမင္တို႔သည္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ဝန္ထုပ္ဝန္ ပိုးသာျဖစ္ရေလသည္။

ကဖင္းသည္ ၾကြက္သားလႈပ္ရွားမႈကို တိုးတက္ေစသည္။ အထူးသျဖင့္ ႀကံ့ခိုင္ရည္ လိုအပ္ေသာ လႈပ္ရွားမႈမ်ားတြင္ျဖစ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ကဖင္းသံုးစြဲမႈကို အားကစားၿပဳိင္ပြဲမ်ားတြင္ တားျမစ္ထားသည္။ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ေသာက္သံုးမႈမ်ားသူတို႔သည္ အားကစားၿပဳိင္ပြဲမွ အပယ္ခံရတတ္သည္။

အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုတြင္ ဒြန္ေတစတားဝပ္သည္ အရက္ေရာ Red Bull အခ်ဳိရည္မ်ားကိုေသာက္ၿပီး ကားေမာင္းခဲ့ရာ လူတစ္ေယာက္ကို တိုက္မိၿပီး ေသဆံုးသြားခဲ့သည္။ စတားဝပ္က အရက္မူးသည္ ဟု မခံစားခဲ့ရေၾကာင္း ေျပာသည္။ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ ထုတ္လုပ္သူတို႔သည္ ကဖင္းကို ေဆးအမယ္တစ္ခုအေနျဖင့္ မဟုတ္ဘဲ အနံ႔ေကာင္းေစရန္ထည့္ သြင္းၾကျခင္းျဖစ္သည္။ သို႔ေသာ္ ကဖင္းသည္ သူ႔သတိၱကိုမူ ျပမည္သာ ျဖစ္သည္။

အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ကို ေသာက္မိပါက စြဲလမ္းသြားတတ္သည္။ စြဲလမ္းမႈဟူသည္ အႏၲရာယ္ရွိသည္သာ ျဖစ္သည္။
အားျဖည့္ အခ်ဳိရည္ကို စြဲေသာက္သူတို႔သည္ေသြးဖိအားျမင့္လာသည္။ စိုးရိမ္ေသာကမ်ားလာသည္။ အိပ္မေပ်ာ္ မ်က္စိေၾကာင္ေနၿပီး ႏွလံုးခုန္ျမန္လာသည္။
အားကစားသမားတို႔သည္ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ကို ေရအျဖစ္လည္းမေသာက္သင့္ေပ။ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္သည္ ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္ေစကာ ျပႆနာမ်ားေပးမည္ ျဖစ္သည္။ သဘာဝႏွင့္အနီးဆံုးျဖစ္ေသာ ေရကိုသာေသာက္ သင့္ေပသည္။

အားျဖည့္အခ်ဳိရည္တို႔သည္ မည္မွ်သာေသာက္သင့္သည္ဟု ေဖာ္ျပထားျခင္းလည္းမရွိ။ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို တိက်စြာေဖာ္ျပထားျခင္းလည္း မရွိ။ အသက္ ၁၁-၁၂ ႏွစ္ ရွိသူမ်ားလည္း ဝယ္ယူႏိုင္သည္။ အခ်ဳိ႕က ကဖင္းပါဝင္မႈကိုသာ ေဖာ္ျပထားၿပီး ကဖင္း ပါဝင္သည့္ ဂြါရနာ စေသာ ပစၥည္းမ်ားပါဝင္မႈကို ေဖာ္ျပထားျခင္းမရွိေပ။ ေဖာ္ျပထားမႈကိုသာ ယံုၾကည္ေသာက္သံုး သူမ်ားတြင္ ကဖင္းဓာတ္လြန္ကဲကာ က်န္းမာေရး ျပႆနာျဖစ္ၾကရေပသည္။

တားျမစ္ပိတ္ပင္ျခင္း


ျပင္သစ္ႏိုင္ငံတြင္ အသက္ ၁၈ ႏွစ္ရွိ ဘတ္စက္ကေဘာသမား ေရာ့ ကူနီ- Ross Cooney သည္ ဘတ္စကက္ေဘာကစား အၿပီး Red Bull အခ်ဳိရည္ေလးဘူး ေသာက္အၿပီး ေသဆံုးသြားသျဖင့္ Red Bull အခ်ဳိရည္ကို ပိတ္ပင္ခဲ့သည္။ ဤအမႈကို ၂ဝဝ၄ ခုႏွစ္က တရား႐ံုးတြင္ ရင္ဆိုင္ ရွင္းလင္းခဲ့ၾကရာ ျပင္သစ္သိပၸံ ေကာ္မတီ Red Bull တြင္ ကဖင္း လြန္ကဲစြာ ပါရွိေနသည္ဟု သံုးသပ္ေပးခဲ့သည္။ အိုင္ယာလန္၊ ဆြီဒင္၊ ျပင္သစ္ႏွင့္ ဒိန္းမတ္ႏိုင္ငံတို႔သည္ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္မ်ားကို ကေလးမ်ားအား ေရာင္းခ် ျခင္းမျပဳရန္တားျမစ္ထားသည္။

ေနာ္ေဝႏိုင္ငံတြင္ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္တို႔ကို ေဆးဆိုင္မ်ားတြင္သာ ေရာင္းခ်ရန္ ကန္႔သတ္ထားသည္။ ဖိလစ္ပိုင္ႏိုင္ငံ တြင္ Red Bull သည္ အမ်ဳိးသားတို႔၏ မ်ဳိးပြားမႈကို ထိခိုက္ႏိုင္သည္ဟု ဆိုကာ ပိတ္ပင္ထားသည္။ အဂၤလန္ ႏိုင္ငံ၏ ေက်ာင္းအခ်ဳိ႕တြင္ အားျဖည့္ အခ်ဳိရည္ ေရာင္းခ်မႈကို ပိတ္ပင္ထားသည္။ နယူးမကၠဆီကို စစ္တကၠသိုလ္တြင္ ဗိုလ္ေလာင္းတစ္ဦးသည္ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္မ်ားေသာက္သံုး အၿပီးတြင္ ေဆး႐ံုတင္လိုက္ရသျဖင့္ ေက်ာင္းအတြင္း အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ ေရာင္းခ်မႈကို ပိတ္ပင္ခဲ့သည္။
လတ္ဗီးယားပါလီမန္သည္ ၂.၇ ၏ ၂ဝ၁၂ တြင္ အသက္ ၁၈ ႏွစ္ေအာက္ လူငယ္မ်ားအား အားျဖည့္အခ်ဳိ႕ရည္ မေရာင္းခ်ရန္ ဥပေဒျပဳ တားျမစ္ခဲ့သည္။

ယခုအခါ ကမၻာေက်ာ္အခ်ဳိရည္ကုမၸဏီသည္ ႏိုင္ငံေတာ္တြင္ စက္႐ံုတည္ေထာင္၍ မ်ားစြာ ထုတ္လုပ္ကာ ေစ်းကြက္ ခ်ဲ႕ထြင္လာၾကမည္။ မ်ားစြာ ေၾကာ္ျငာလာၾကဦးမည္ ျဖစ္သည္။ ႐ုပ္ျမင္သံၾကား ဖန္သားျပင္ေပၚတြင္ နာမည္ေက်ာ္အႏုပညာရွင္မ်ားက အခ်ဳိရည္ေၾကာ္ျငာမ်ားကို အားရပါးရ သီဆိုဟစ္ေၾကြး ေၾကာ္ျငာေပးေနၾကသည္။ သို႔ေသာ္ အားျဖည့္ အခ်ဳိရည္ တို႔သည္ ေၾကာ္ျငာေတးသံရွင္ ဆိုျပေနသကဲ့သို႔ အားျပည့္တာ မဟုတ္ေၾကာင္း၊ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္တို႔သည္ ေသာက္စရာမေကာင္း၊ ေၾကာက္စရာသာေကာင္းပါေၾကာင္း ျဖင့္...

ဖုိးေဆြ(သစ္လုပ္ငန္း)


ညႊန္း - ေစ်းကြက္ဂ်ာနယ္ - zaygwet.com
 

No comments: