Wednesday, January 16, 2013

သရက္သီး၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားကို တိက်စြာ သိနားလည္ ေစရန္

သရက္သီး၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားကို တိက်စြာ သိနားလည္ ေစရန္

==========================================

သရက္ပင္က လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ေပါင္း ေျခာက္ေထာင္ေက်ာ္ ကတည္းက အိႏၵိယ ႏိုင္ငံနဲ႔ ျမန္မာႏိုင္ငံတို႔မွာ ေပါက္ေရာက္ခဲ့တယ္လို႔  ဆိုၾကပါတယ္။ သရက္ပင္ကုိ လက္တင္ဘာသာလို Mangiferaindica လို႔ေခၚၿပီး အဓိပၸာယ္ကေတာ့ အိႏၵိယႏိုင္ငံမွာ ေပါက္တဲ့အပင္လို႔ ဆုိပါတယ္။ ကမၻာတစ္ဝန္းလံုးမွာ သရက္မ်ဳိးႏြယ္ေပါင္း တစ္ေထာင္ေက်ာ္ ရွိပါတယ္။

(၁) သရက္သီးအခြံမွာ ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္နဲ႔ ပိုလီဖီေနာတို႔လို ေရာင္ျခယ္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြျဖစ္တဲ့ ဖိုင္တိုႏ်ဴးထရီးရန္႔ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။

(၂) သရက္သီးမွာ ေသြးနီဆဲလ္ထုတ္လုပ္ေရး အတြက္ လိုအပ္တဲ့  ေၾကးနီ (Copper) ဓာတ္ ေပါႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။

(၃) သရက္သီးမွာ ဗီတာမင္ေအနဲ႔ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ အယ္လ္ဖာကယ္ ႐ိုတင္း၊ ဘီတာခရစ္ပတိုဇန္သင္းတို႔လို ဖေလဗိုးႏြိဳက္ေတြ အမ်ားဆံုး ပါဝင္ပါတယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ သရက္သီး ၁၀၀ ဂရမ္မွာ အျမင္အာ႐ံု ေကာင္းဖို႔အတြက္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ေအရဲ႕ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္း (၇၆၅ မီလီဂရမ္) လိုအပ္ေနပါတယ္။

(၄)  သရက္သီးမွာ ဗီတာမင္ဘီစစ္ (Pyridoxine)၊ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ဗီတာမင္အီးတို႔ အမ်ားအျပား ပါဝင္ေနပါတယ္။ ဦးေႏွာက္ထဲမွာ GABA ေဟာ္မုန္း ထုတ္လုပ္ေရးအတြက္ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ B6 ဒါမွမဟုတ္ Pyridoxine  ပါဝင္ပါတယ္။

(၅) သရက္သီးမွာပါတဲ့ ဂလူတာမင္းအက္စစ္ဟာ မွတ္ဉာဏ္ ေကာင္းမြန္ ေစေရး အတြက္ အေရးပါၿပီး ဆဲလ္ေတြရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

(၆) သရက္သီးမွာ သံဓာတ္ အမ်ားအျပား ပါဝင္တာေၾကာင့္ သံဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့ ေနသူေတြအတြက္ အဆင္ေျပပါတယ္။

(၇) သရက္သီးမွာ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ပက္တင္ အဆင့္ျမင့္မားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာအဆင့္၊ အထူးသျဖင့္ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ (LDL) ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၈) သရက္သီးမွာ အမိုင္ႏိုအက္စစ္၊ ႏိုင္ယာစင္၊ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္တို႔ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။

(၉) သရက္သီးမွာ ဗီတာမင္အီးမ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ လိင္ေဟာ္မုန္းေတြကို ဟန္ခ်က္ညီေအာင္ ထိန္းညႇိေပးႏိုင္ၿပီးွ Sex ကိစၥကို ေကာင္းေစပါတယ္။

(၁၀) လတ္ဆတ္တဲ့ သရက္သီးမွာ ပိုတက္စီယမ္မ်ားစြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္က ဆဲလ္ေတြထဲက အေရးပါတဲ့ ပါဝင္ပစၥည္း တစ္ခုျဖစ္ၿပီး ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းနဲ႔ ေသြးဖိအားကို ထိန္းညႇိေပးႏိုင္ ပါတယ္။

(၁၁) သရက္သီးက ေသြးထဲက ဟိုမိုစစ္စတင္းအဆင့္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ ပါတယ္။ ဟိုမိုစစ္စတင္းဟာ ေသြးေၾကာေတြကို ထိခိုက္ေစၿပီး ႏွလံုးေသြး ေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါနဲ႔ ေလျဖတ္တာေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

(၁၂) သရက္သီးမွာပါတဲ့ အီစတာ (Esters)၊ တာပင္း (Terpene) နဲ႔ ေအာ္ဒီဟိုက္ (Aldehydes) တို႔က အစာေၾကေစပါတယ္။                      

 ဇြန္


==============================
============
သရက္ပင္က လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ေပါင္း ေျခာက္ေထာင္ေက်ာ္ ကတည္းက အိႏၵိယ ႏိုင္ငံနဲ႔ ျမန္မာႏိုင္ငံတို႔မွာ ေပါက္ေရာက္ခဲ့တယ္လို႔ ဆိုၾကပါတယ္။ သရက္ပင္ကုိ လက္တင္ဘာသာလို Mangiferaindica လို႔ေခၚၿပီး အဓိပၸာယ္ကေတာ့ အိႏၵိယႏိုင္ငံမွာ ေပါက္တဲ့အပင္လို႔ ဆုိပါတယ္။ ကမၻာတစ္ဝန္းလံုးမွာ သရက္မ်ဳိးႏြယ္ေပါင္း တစ္ေထာင္ေက်ာ္ ရွိပါတယ္။

(၁) သရက္သီးအခြံမွာ ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္နဲ႔ ပိုလီဖီေနာတို႔လို ေရာင္ျခယ္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြျဖစ္တဲ့ ဖိုင္တိုႏ်ဴးထရီးရန္႔ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။

(၂) သရက္သီးမွာ ေသြးနီဆဲလ္ထုတ္လုပ္ေရး အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ေၾကးနီ (Copper) ဓာတ္ ေပါႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။

(၃) သရက္သီးမွာ ဗီတာမင္ေအနဲ႔ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ အယ္လ္ဖာကယ္ ႐ိုတင္း၊ ဘီတာခရစ္ပတိုဇန္သင္းတို႔လို ဖေလဗိုးႏြိဳက္ေတြ အမ်ားဆံုး ပါဝင္ပါတယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ သရက္သီး ၁၀၀ ဂရမ္မွာ အျမင္အာ႐ံု ေကာင္းဖို႔အတြက္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ေအရဲ႕ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္း (၇၆၅ မီလီဂရမ္) လိုအပ္ေနပါတယ္။

(၄) သရက္သီးမွာ ဗီတာမင္ဘီစစ္ (Pyridoxine)၊ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ဗီတာမင္အီးတို႔ အမ်ားအျပား ပါဝင္ေနပါတယ္။ ဦးေႏွာက္ထဲမွာ GABA ေဟာ္မုန္း ထုတ္လုပ္ေရးအတြက္ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ B6 ဒါမွမဟုတ္ Pyridoxine ပါဝင္ပါတယ္။

(၅) သရက္သီးမွာပါတဲ့ ဂလူတာမင္းအက္စစ္ဟာ မွတ္ဉာဏ္ ေကာင္းမြန္ ေစေရး အတြက္ အေရးပါၿပီး ဆဲလ္ေတြရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

(၆) သရက္သီးမွာ သံဓာတ္ အမ်ားအျပား ပါဝင္တာေၾကာင့္ သံဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့ ေနသူေတြအတြက္ အဆင္ေျပပါတယ္။

(၇) သရက္သီးမွာ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ပက္တင္ အဆင့္ျမင့္မားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာအဆင့္၊ အထူးသျဖင့္ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ (LDL) ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၈) သရက္သီးမွာ အမိုင္ႏိုအက္စစ္၊ ႏိုင္ယာစင္၊ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္တို႔ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။

(၉) သရက္သီးမွာ ဗီတာမင္အီးမ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ လိင္ေဟာ္မုန္းေတြကို ဟန္ခ်က္ညီေအာင္ ထိန္းညႇိေပးႏိုင္ၿပီးွ Sex ကိစၥကို ေကာင္းေစပါတယ္။

(၁၀) လတ္ဆတ္တဲ့ သရက္သီးမွာ ပိုတက္စီယမ္မ်ားစြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္က ဆဲလ္ေတြထဲက အေရးပါတဲ့ ပါဝင္ပစၥည္း တစ္ခုျဖစ္ၿပီး ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းနဲ႔ ေသြးဖိအားကို ထိန္းညႇိေပးႏိုင္ ပါတယ္။

(၁၁) သရက္သီးက ေသြးထဲက ဟိုမိုစစ္စတင္းအဆင့္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ ပါတယ္။ ဟိုမိုစစ္စတင္းဟာ ေသြးေၾကာေတြကို ထိခိုက္ေစၿပီး ႏွလံုးေသြး ေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါနဲ႔ ေလျဖတ္တာေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

(၁၂) သရက္သီးမွာပါတဲ့ အီစတာ (Esters)၊ တာပင္း (Terpene) နဲ႔ ေအာ္ဒီဟိုက္ (Aldehydes) တို႔က အစာေၾကေစပါတယ္။

ဇြန္

No comments: